Skip to main content

Dan Pallotta aktivista és előadó erősen kritizálta a jótékonysági szervezeteket érintő kettős elvárásokat. Túl sok nonprofit szervezetet kérnek számon uis szerinte, mennyit, mennyire sokat költött évente.

Ez rossz értékmérő, - állítja, hiszen azt kellene vizsgálni, a szervezet miket vitt végbe. Ahelyett, hogy egyenlőséget teszünk tehát takarékosság és erkölcs között, arra kér minket, jutalmazzuk az alapítványokat céljaikért és teljesítményeikért. Még akkor is, ha ez nagy költségekkel jár. 

Az aktivista több szokatlan hangvételű előadásban is azt mondta, legfőképpen azon kellene változtatni, ahogy a világ megváltoztatásáról gondolkodunk. E körben nincs nagyobb igazságtalanság, mint a kettős mérce, miszerint létezik a for-profit és non-profit szektor.

Az első szektorban teljesen elfogadott a marketing, a kockázatvállalás, a tőke és a pénzügyi ösztönzés, míg a második csupán koldulásra ítéltetett.

Dan Pallotta legújabb könyvében, a Charity Case c. műben így fogalmaz: "Célom az, hogy 10 éven belül alapvetően megváltoztathassam a közvélemény gondolkodását a jótékonykodásról. "

(Reméljük, sikerül neki, és hazánkban is megváltozik a szemléletmód. Nagyon ráférne a zöld szervezetekre a bővebb adományozás. http://utajovobe.eu/hirek/167-erdekes-olvasoi-javaslat-forrasgyujtes-targyaban)

A videó magyar felirattal itt tekinthető meg: http://www.ted.com/talks/lang/hu/dan_pallotta_the_way_we_think_about_charity_is_dead_wrong.html?source=facebook#.UatbG-2nz7w.facebook

Forrás: http://www.ted.com/speakers/dan_pallotta.html

Kép forrása: http://associationsnow.com/magazine/2012-dec/

TOP 5