Skip to main content

Az Európai Bizottság hatalmas, 47 %-os vámtételekkel sújtaná a napelemek piacán az unió második legnagyobb gazdasági partnerét. Holtpontra kerülhet az európai napenergia-piac?

Az Európai Bizottság javaslata 47 százalékos vámteherrel sújtaná a Kínából érkező napelem-importot, hogy így védje meg az uniót az olcsó keleti termékek dömpingjétől, és torolja meg a kínai állam piaci versenyt sértő támogatási politikáját. A tagállamok a lépés szükségességéről előreláthatólag július elejéig döntenek. Kína az utóbbi években hatalmas teret hódított magának a napelemek piacán: 2009 és 2011 között exportját megnégyszerezve jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártójának számít, szakértők szerint termelése meghaladja az egész világpiaci keresletet.

Az uniós szükségletek 80 százalékát a kínai termékek látják el, ez 2011-ben összesen 21 milliárd eurós értéket jelentett. Az állami támogatások lehetővé teszik, hogy a kínai cégek akár 45 százalékkal olcsóbban kínálják termékeiket európai versenytársaiknál.

Elsősorban a napelemes rendszerek importálásával és telepítésével foglalkozó cégek viszont aggályosnak tartják a protekcionista intézkedést, hiszen az árak megugrásának hatására csökkenő megrendelések rengeteg munkahely megszűnéséhez vezethetnek ebben a szektorban. Mások szerint pedig az intézkedés a megújuló energiák felhasználásának további terjedése elé gördítene akadályt.

"A napenergia-biznisz nagyon árézékeny. (...) A büntetővámok miatti mesterséges árnövekedés következtében az európai napenergia-piac egyszerűen holtpontra kerülne, aminek karasztrofális hatásai lennének a zöld munkahelyekre"- nyilatkozta Wouter Vermeersch, a belga Cleantec cég ügyvezető igazgatója, az AFASE (Alliance for Affordable Solar Energy- Megfizethető Napenergiáért Szövetség) által közzétett jelentés szerint

Kínának két lehetősége van fellépni a szankció ellen: az Európai Unió Bíróságánál vagy a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül kezdeményezhet eljárást. Egyébként a Bizottság előtt szeptemberben indult az eljárás, amely a kínai versenyellenes piaci műveleteket hivatott kivizsgálni, és amely legkésőbb decemberben fog lezárulni - írta a kitekinto.hu.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/05/13/gigaszi-unios-vam-johet-a-kinai-napelemekre

TOP 5