Skip to main content

Régvolt kontinens, talán épp a legendabeli Atlantisz nyomaira bukkanhattak japán és brazil szakemberek Rio de Janeiro partjaitól több mint ezer kilométerre az Atlanti-óceánban.

A kutatók nagy mennyiségben találtak a kizárólag szárazföldön képződő gránitot a tengerfenéken, ami szerintük arra utal, hogy valamikor egy kontinens létezett az említett térségben, ráadásul ott, ahol a Platón dialógusaiban is említett Atlantisz is feküdt a legendák szerint. Atlantiszról úgy tartják a mítoszok, hogy 12 ezer évvel ezelőtt süllyedt el, magával sodorva egy fejlett civilizációt.

A kutatás eredményei arra utalnak, hogy a tengerfenék, amelyben a gránitot találták (a Rio Grande-küszöb), több tízmillió évvel ezelőtt süllyedt le. A szakemberek a japán Shinkai 6500 nevű tengeralattjáróval segítségével mérték fel a terepet. Ez volt az első alkalom, hogy egy pilóta vezette szerkezettel végeztek kutatást a Déli-Atlanti-óceánban.

A tudósok április végén derítették fel a brazil partoktól jóval több mint ezer kilométerre délkeletre, a brazil és a nemzetközi vizek határán található Rio Grande-küszöböt, ahol már két évvel ezelőtt is vizsgálódtak. Az expedíció során 910 méteres mélységben bukkantak a tízszer tíz méteres sziklatömbre, amelyről az adatok elemzése után megállapították, hogy gránit. A tömb közelében nagy mennyiségben találtak kvarchomokot, amely szintén nem a tengerben képződött. A környező tengerfenék jórészt bazalt.

A Rio Grande-küszöb a legszélesebb pontján ezer kilométeres, és egy olyan kontinens részeként tartják számon, amely akkor maradt hátra, amikor Amerika és Afrika több mint százmillió évvel ezelőtt szétvált. A kutatók szerint egészen 50 millió évvel ezelőttig a víz felett volt, de néhány millió év alatt a felszín alá került. Mindezt a tengerfenék környező részén talált ásványkincsekre és más adatokra alapozva gondolják.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/05/07/osi_kontinens_nyomait_talaltak_meg_az_atlanti-oceanban/

Kép forrása: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2320782/The-Brazilian-Atlantis-Geologists-hidden-continent-buried-beneath-Atlantic-Ocean-dating-100-MILLION-YEARS.html

TOP 5