Skip to main content

Kardiológiai szempontból számos veszélyét megfigyelték a nyári időre való átállást követő napoknak – American Journal of Cardiology 2013 Március.  A kutatás szerint a szívinfarktusok előfordulása az átállást követő napon megemelkedik. Egyben azt is megfigyelték, hogy a téli időre való átállást követő napokon csökken.

Számtalan tanulmányban kimutatták már az alváshiány egészségre káros következményeit, melyek mind azt bizonyítják, milyen érzékeny a szervezetünk a szinte jelentéktelennek látszó legkisebb napi változásokra is.

A szívinfarktusok, autóbalesetek és az öngyilkosságok száma megmelkedik a nyári időátállást követő napokban

A fenti tanulmány mellett sok egyéb kutatás is vizsgálta már ezt a kérdést, melyek az itt következő kiáltó tényeket találták:

  • Szívinfarktusok: Az 2012-es Alabama Egyetem tanulmánya azt mutatta ki, hogy a szívinfarktusok száma 10%-kal emelkedik az átállást követő hétfőn és kedden. Ezzel párhuzamosan 10%-kos csökkenést találtak a téli időre való átállást követő hétfőn és kedden.
  • Szívinfarktusok: Egy 2008-as svéd tanulmány azt találta, hogy a szívinfarktusra való esélyünk 3 héten át nagyobb a nyári időre való átállást követően, és ennek megfelelően alacsonyabb ősszel, mikor az órákat visszaállítjuk. 5%-kal nő az átállást követő hétfőn, és 10%-kal emelkedik kedden a syívinfarktusok előfordulása!
  • Öngyilkosságok: A férfiak körében az öngyilkosságok száma a nyári átállást követő első hétben megemelkedik. (Sleep and Biological Rhythms January 2008)
  • Autóbalesetek: Az autóbalesetek száma 8%-kal nő a nyári átállást követő első munkanapon, és az ittas vezetésből adódó halálos balesetek előfordulása az átállást követő első héten végig magasabb. Munkahelyi balesetek 5.7%-kal emelkednek ilyenkor, minek következtében  67.6%-kal több munkanapot veszítenek a munkáltatók sérülésből kifolyólag. (J Appl Psychol September 2009)
  • Termelékenység és Életminőség: Általános megfigyelés, hogy az emberek kevésbé kreatívok a nyári átállást követő napokban. Till Roenneberg, egy orosz kronobiológus az figyelte meg, hogy ez a változás egészen drasztikus, sőt az emberek csökkent életminőséget tapasztalnak ezekben a napokban, mindenféle betegségekre való hajlamuk megnövekszik, és egyszerűen rettentő fáradtak. (National Geographic News October 31, 2012)

Az alvás fontosabb, mint gondoljuk

Rövidtávú alvászavarok a következő problémákkal hozhatók összefüggésbe (WebMD) :

  • Emlékezet és észlelési gondok
  • Alacsonyabb teljesítmény képesség és figyelem
  • Munkahelyi balesetek
  • Autóbalesetek
  • Károsodott emberi kapcsolatok

A krónikus alvászavar még ennél is rosszabb, emelkedett vérnyomást, emelkedett pulzusszámot, vércsomósodást, és megnövekedett  szívinfarktusra való esélyét okoz. Rubin Naiman, klinikai pszichológus és alvás specialista azt mondja, hogy 6 óránál rövidebb, vagy 9 óránál hosszabb napi alvás kétszeresére növeli az anginára, koszorúér megbetegedésekre, szívinfarktusra és agyvérzésre való esélyt.

Talán ezeknek a kutatásoknak köszönhető, hogy idén az ünnepekre került az óraelőreállítás. Ezúttal remélhetőleg a “hétfők” kellemetlen eseményeit elkerülhetjük.  És ha odafigyelünk a következő pár dologra, akkor megelőzhetünk minden negtív hatást:

Martin Young, az Alabama Egyetem professzora a következő természetes praktikákat javasoja ahhoz, hogy a test átállását megtámogassuk:

  • Ideális esetben szoktattuk magunkat már az átálítást megelőzően,
  • Együnk tápláló reggelit
  • Menjünk ki a szabadlevegőre a kora reggeli napra
  • Végezzünk testgyakorlatokat, könnyű sportot ezen időszakban

További praktikus tanácsokat gyűjtöttem össze ezekre a napokra a szívinfarktus elkerülése érdekében a blogomon másodisziv.blogspot.be.

Forrás: http://naturahirek.hu/az-alvas-fontosabb-mint-gondoljuk-mire-szamithatunk-az-oraeloreallitast-koveto-napokban/

Kép forrása: http://www.szimpatika.hu/cikkek/3751/a_jo_alvas_csokkenti_a_fajdalmat/

Szerző: Csehek Katalin:

Rádiós újságíróként kezdtem rácsodálkozni a világra Pesten, majd elhagytam Magyarországot, és bejártam a világot. Akár SriLankán, akár Hollandiában vagy Belgiumban éltem, egyszerű praktikák érdekeltek és érdekelnek mind a mai napig. Életviteli praktikák, melyek egészséghez segítenek engem és bárkit. Így figyeltem fel arra, hogy a nőknek világszerte hiányzik egy olyan egyszerűen követhető és érthető útmutatás, ami az alhasi egészséghez segítené őket. Ezért állítottam össze a Második Szív című módszergyűjteményt, mely a magyarországi könyvesboltokban beszerezhető, angol és holland kiadása fordítás alatt áll. A fényképekkel bemutatott gyakorlatleírások mellett igyekeztem minden módszert érdekessé tenni a módszer kifejlesztőjének különleges történeteivel, illetve a témábavágó legfrissebb nemzetközi kutatások eredményeinek összegyűjtésével. Én egyetlen gyakrolatot vagy praktikát sem találtam ki, csupán gyűjtöttem őket, mint Vikár Béla a népdalokat régen. Talán nekem azért kicsivel könnyebb volt, …és kevésbé érdekes, hiszen itthonról a komputer mögött ülve meginterjúvolhattam Sherry Palm-ot Amerikában, Avivát Izraelben, Dinah Rodriquest Brazíliában vagy akár Tóth Líviát Magyarországon.

Ahogy időm engedi, angolul a www.nonoage.com –ra teszem fel legfrissebb találásaimat, magyarul pedig a www.masodiksziv.blogspot.be blogra, illetve a könyvem FB oldalára: MasodikSziv (lehet lájkolni az automatikus hirekért), hogy velem együtt minél többen közelebb kerülhessünk a vidámság felé vezető úthoz.

TOP 5