Skip to main content

(A kép csak illusztráció.) Olaszországból egyre több cég menekül Ausztria Karintia tartományába, mert a helyzetük egyre súlyosabb, a bankok már nem adnak több hitelt, a nyereségekre kivetett adók pedig rendkivül magasak. A vállalatok nem látnak jövőt.

Az ORF helyi stúdiója megszólaltatta a klagenfurti ügyvédi irodában dolgozó Enrica Maggi olasz jogászt, aki a következőképpen foglalta össze az itáliai vállalkozók helyzetét: "Pillanatnyilag mélységes jogi bizonytalanság uralkodik, tartósan új törvények jelennek meg, részben visszamenőleges hatállyal. Az emberek el vannak bizonytalanodva. A nyereségekre 27 százalékos társasági adót fizetünk, ehhez további adók jönnek. Az olasz bankrendszer nem működik jól, a bankok egyre kevesebb hitelt folyósítanak. Az olasz gazdaság stagnál."

Évente csupán Venetóból 16 milliárd eurónyi adó áramlik az osztrák államkasszába. Ha a régiók autonómak lennének, elegendő adólehetőség kínálkozna ahhoz, hogy megakadályozzák a vállalatok elvándorlását - mutatnak rá kritikusok. Az osztrák tévé szerint az is megdöbbenést okoz, hogy az utóbbi hónapokban Észak-Olaszországban az eladósodott cégfőnökök körében hatalmas mértékben megszaporodtak az öngyilkosságok. Ezért az olasz cégek elvándorlása Ausztriába logikus következmény - hangoztatta Sabrina Schütz, a karintiai fejlesztési ügynökség ügyvezetőnője.

Mivel az olaszországi adóhivatal egyre több adótól esik el, sok cég igyekszik nem nyilvánosságra hozni, hova terjeszkedik. Ezért az ORF-nek is nehezen sikerült olyan cégfőnököt találnia, aki a mikrofon előtt beszélt volna Karintia mint telephely előnyeiről. "Az olasz politika a szemünkre veti, hogy Karintia cégeket toboroz. Ám mi a konkurencia vagyunk és más jövőbeni piacokra is tekintünk, például Szlovéniára" - tette hozzá Sabrina Schütz, utalva Karintia támogatási politikájára. A tartományban 20 százalékos a támogatás a termelésbe történő befektetésekre és 45 százalékig terjedő támogatás a kutatás-fejlesztésbe való befektetésekre.

Szerző: VG Online - ORF

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/egyre-tobb-olasz-cegvezeto-ongyilkos-ausztriaba-menekulnek-a-cegek-400773

Kép forrása: http://www.168ora.hu/tudas/rossz-hir-depresszios-jo-hir-oka-van-33806.html

TOP 5