Skip to main content

Négymilliárd forint jut idén a spekuláció-gyanús földek állami felvásárlására. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondta, nem tudja majd bírósági úton visszaszerezni a pénzét, aki zsebszerződések alapján fizetett a termőföldért. Ezzel az intézkedéssel a törvény visszaállítja a szerződések megkötése előtti állapotokat, s ez arra készteti az érintetteket, hogy rendezzék egymás között az ügyet, magyarázta Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A moratórium július elsején jár le, ezt követően a törvény bünteti az eladót, a vevőt, a szerződést előkészítő ügyvédet és a közjegyzőt is.

A feleknek érdekük, hogy a Nemzeti Földalapkezelőnél jelentkezzenek, amennyiben nem akarnak törvényellenes helyzetbe kerülni, mondta Sebestyén Róbert. A Nemzeti Földalaphoz jó néhány olyan vételajánlat érkezett már, amelyből látható, hogy spekulatív célú ajánlattétel történt. Sebestyén Róbert hangsúlyozta, a Nemzeti Földalapkezelő nem hatóság, csak a polgári jog szabályai szerint tudnak eljárni, viszont nagy segítség számukra a magyar állam elővásárlási jogának gyakorlása.  

A rendőrségi nyomozást nehezíti, hogy a felek között érdekazonosság van, nem jellemző, hogy a vevő vagy az eladó feljelentést tenne. Sebestyén Róbert hangsúlyozta, ha a feleknek nem is érdeke, hogy az ügyek felszínre kerüljenek, az év eleji jogszabályváltozások kötelező bevallási szintre emelték a földhasználat és a földtulajdon kérdését. 

Abban az esetben, ha valaki jelzi a hatóság felé, hogy zsebszerződésben érdekelt, vissza kell állítani az eredeti állapotokat. Mivel az ingatlan nyilvántartásban változatlanul az eladó, a volt tulajdonos szerepel, nincsen különösebb teendő. A vevőnek és az eladónak egymás között kell rendezniük a vitás ügyeket, abban a magyar állam nem ad segítséget, hogy a vevő követelése perelhető legyen. Ha valaki nem jelzi, hogy zsebszerződésben érdekelt, a moratórium lejárta után letöltendő börtönbüntetést is kaphat. 

Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a zsebszerződéssel érintett földek aránya, Sebestyén Róbert úgy válaszolt: a köztudatban is úgy él, hogy jelentős területekről és nagyszámú tulajdonosról van szó, de akkor látják majd pontosabban, amikor az önként jelentkezések megtörténnek. Az viszont érzékelhető, hogy egyre több olyan vételi ajánlat kerül a Földalapkezelőhöz, amely azt mutatja, hogy a földtulajdonosok igyekeznek rendezni a bujtatott szerződéseiket.

MTI

Forrás: http://videkert.blog.hu/2013/02/22/mi_lesz_a_spekulacio-gyanus_foldekkel#more5097966

TOP 5