Skip to main content

Ahogy korábban a mezőgazdaságban vagy az iparban, most az IT-ben is elérkezett az automatizálás ideje - állítja a Forrester. A vállalkozások jövője mindinkább attól függ, hogy mennyire képesek kifinomult, üzlet centrikus modelleket működtetni az informatika segítségével - olvasható a piacelemző cég tanulmányában. A komplexitás a fő ellenség.

A vállalatok átalakításának középpontjában álló informatikával támogatott üzleti megoldások – köztük a konzumerizáció, a nagy adat, a szolgáltatás-menedzsment és a számítási felhők – bizonyos aspektusból azokat a munkákat automatizálják, amelyeket korábban hagyományos módon végeztek el az IT-szakemberek.

Az innováció és automatizálási volt már az ipari forradalomban is az „üzemanyag”, s jelenlegi változásoknál is ugyan ez a helyzet. Legalább is erre jutott a Forrester amerikai és európai nagyvállalatok körében végzett felmérése alapján.

Az a feltételezés, hogy az automatizálás és felhő összefonódik, egyre inkább bebizonyosodik, miként az is, hogy az automatizálásnak előnyei mellett számos kihívás is megjelenik miatta. Akárhogy is, az IT automatizálásának forradalma már folyamatban van – állítja az elemzőcég.

A Forrester tanulmányának öt fő megállapítása:

1. Az automatizálás elterjedt ugyan, de az alapoknál tart, ám a fejlődése várhatóan gyorsulni fog. Az automatizálásban nincs semmi új. Fontos alapvető technológiákban, mint a monitoring vagy a szoftverek forgalmazása, a szoftverjavítások kiküldése mindenütt jelen van. Az olyan fejlettebb képességek, mint a felhőben való működés, még eléggé kezdetleges állapotban vannak, de a következő két évben gyorsan fognak fejlődni.

2. Az automatizáció céljai az IT-vel megtámogatott ipari forradalomra reflektálnak, azaz a termelékenység, a minőség és az agilitás javítására. Az IT filozófiailag készen áll az átalakulásra, s elmozdulása elkezdődött a régi iskolától a „felhatalmazott” üzleti technológiák irányába.

3. Az automatizáció túlságosan összetettnek látszik. Sok félelem akadályozza pillanatnyilag a fejlett automatizálás gyors elterjedését. A legtöbb fenntartás a megoldandó feladatok komplexitásával kapcsolatos. Az automatizálás valóban összetett, de az iparnak törekednie kell, hogy túllépjen e komplexitáson, és a megoldáscsomagokat egyszerűbbé és olcsóbbá tegye. A költség mindig fontos tényező, s az összetettség jelentős és szükségtelen költségeket eredményez.

4. A felhők fogják az automatizálást felgyorsítani, de jelenleg a virtualizáció a jelenlegi fő hajtóerő. A felhők izgalmasak, és szinte minden szervezet célkeresztjében ott vannak, de sokan még nem állnak készen az alkalmazásukra, hanem az egyszerűbb virtuális szerverautomatizálást választják. Ahogy a felhők egyre elérhetőbb közelségbe kerülnek, úgy lesz nyilvánvalóbb, hogy szükség van a jobb automatizálásra, például a technológiák összehangolásában. Az automatizálás és felhők terjedése egymást erősítő folyamatokká válnak.

5. Az automatizálás emberi vonatkozásai sokkal jelentősebbek, mint a technológiaiak, mert bármilyen automatizálási folyamatban az emberek jelentik a legfontosabb tényezőt. Ez magában foglalja nem csak a kedvezményezetteket, hanem azokat is, akik az automatizálást fejlesztik. E folyamatok emberi oldala vegyes elemekből épül fel, amely félelmekkel és reményekkel van szegélyezve. A vezetőknek hamarosan foglalkozniuk kell ezzel a kérdéskörrel is.

A Forrester következtetései:

• Nem érdemes várni az automatizálás fejlődésére, az már megkezdődött.
• Tanulni kell az ipari forradalomból, bölcsességeiből és stratégiáiból.
• Fokozatosan kell felépíteni az automatizálási portfoliót.
• A gazdasági szempontok (a hatékonyság vagy a minőség javítása) vezessék a fejlesztéseket, továbbá nem érdemes automatizálni tiszta üzleti célok nélkül.
• Sokkal inkább az emberekhez kell alkalmazkodni, mint a technológiákhoz.
• Az automatizálás megfelelő felhők nélkül lehetetlen.

Forrás: http://techcorner.hu/cio/forrester-felhokkel-jon-az-it-automatizalasa.html

TOP 5