Skip to main content

Az I. FMCG Greennovációs Nagydíj Greennovatív Kereskedő kategóriájának első helyezettje a SPAR szupermarketek "Zölden könnyebb" - környezetbarát megoldások a SPAR szupermarketekben című pályázata volt. A biogázüzemben újrahasznosított élelmiszer-hulladék a zsűri minden tagját meggyőzte a zöld innováció fontosságáról és társadalmi hasznosságáról.

A SPAR három pályázattal indult a megmérettetésen, mindhárom pályázatát magas pontszámokkal honorálta a zsűri. Mind a bolti szelektív szigetek kihelyezését, mind a göngyöleg (fólia és hullámkarton) tömörítését bemutató pályamunkák bizonyítják, hogy a fenntarthatóság nem feltétlenül milliárdos beruházásokat jelent.

A nyertes pályamunka azt bizonyítja, hogy a hatékony hulladékkezelésért a kereskedelemnek is tennie kell, és tud is tenni, ha akar. A SPAR egyik sikeres kezdő projektje volt 2010-ben az állati eredetű élelmiszer-hulladékok hasznosítása a pálhalmai biogáz üzemben, melyet az élelmiszer-kereskedelmi láncok között elsőként alkalmazott a cégcsoport.

Mindenféle szerves hulladék felhasználható

A külső szakértők bevonásával készített tanulmányok és kísérletek igazolták, hogy a négy kategóriába sorolt élelmiszer-hulladékok - tejtermékek, húskészítmények, zsírfogók iszapja, zöld hulladékok - megfelelő előkezelést követően alkalmasak biogáz üzemben történő hasznosításra, illetve energiatermelésre. A biogáz üzem reaktoraiban lejátszódó bomlási folyamatok eredményeként keletkező biogázt tisztítják, majd gázmotorokban égetik el. A biogáz-termelés zárt rendszerben, levegőtől elzárt körülmények között zajlik, így a bomlás során keletkező gázok nem terhelik a környezetet.

300 háztartás éves áramfogyasztása biztosítható

A SPAR által működtetett egységekben – közel 400 üzlet, két logisztikai központ és egy húsüzem – megközelítőleg évi 1900 tonna biológiailag lebomló hulladék képződik, amelyből az újonnan bevezetett biogáz koncepció eredményeként környezetbarát, ún. zöld energia előállítása valósul meg, így is csökkentve a környezetbe kijutó káros anyagok mennyiségét. 1900 tonna élelmiszer hulladék megközelítőleg 1.330.000 kWh energia termelését teszi lehetővé. Ez az energiamennyiség több mint 300 háztartás éves áramfo¬gyasztását fedezi.

A hulladékok ilyen módon történő hasznosítása mind anyagi, mind pedig környezeti megtakarítást eredményeznek. Az anyagi megtakarítás mellett kb. 950 tonnával kevesebb CO2 jut a környezetbe.

Forrás: Élelmiszer Szaklap és http://www.elelmiszer.hu/greennovacio/cikk/2012_leggreennovativabb_kereskedoje_a_spar

TOP 5