A NASA olyannyira biztos abban, hogy nem lesz világvége december 21-én, hogy egy héttel korábban megjelentette ezzel kapcsolatos, december 22-i cikkét. A rövid videót is tartalmazó cikkben azt magyarázza el John Carlson csillagász-régész, a Center for Archaeoastronomy igazgatója, amit már mi is többször megírtunk rovatunkban: a december 21-ével kapcsolatos világvége-jóslatok a maja naptár félreértelmezésén alapulnak.

Carlson szerint ha egy régi maja most itt lenne velünk, biztosan nagyon izgulna a közelgő dátum miatt, mivel nagyon fontosnak tartaná. Ám nem a világvégét várná, hanem valószínűleg a világot megteremtő maja istenek visszatértét, akik hite szerint "megújítanák" a világot. Nem ismertek azonban olyan maja próféciák, hogy ez egyben a világ végét is jelentené.

hirdetés

A maja civilizáció Közép-Amerika mai őserdeinek helyén virágzott, és Kr. u. 800 körül érte el csúcspontját, hatalmas városokat, templomokat és piramisokat építve. Naptárjuk egészen különleges volt, és hatalmas időtávlatokat ölelt fel. "Ez a legösszetettebb naptárrendszer, amelyet valaha ember alkotott" - mondja Carlson.

A maja naptárat egy autó kilométerszámlálójához hasonlíthatjuk annyiban, hogy egy maximális érték után átfordul, és újra beáll a kezdeti értékre. A maja vallás szerint a világ teremtése 5125 évvel ezelőtt történt: a mi naptárunk szerint Kr.e. 3114-ben, méghozzá augusztus 11-én. A maja naptár azonban akkor ezt mutatta volna: 13.0.0.0.0.

2012. december 21-én pedig ugyanezt fogja mutatni: megint 13.0.0.0.0-t. A maja naptár szerint a kezdetektől az "átfordulásig" 13 úgynevezett baktun telt el (egy baktun egy 144 ezer napos időegység). Ez tehát a világvége-jóslatok táptalaja.

A NASA december 22-ei összefoglalója megemlíti még, hogy jelenleg:

- nem fenyegeti ismert kisbolygó vagy üstökös a Földet
- nem közeledik a Föld felé semmilyen bolygó (ha egy ilyen mostanában szeretne ideérni, már az egyik legfényesebb objektum lenne az égen)
- nem kell félni a Naptól sem - bár közeledünk az aktuális napfoltmaximumhoz, a Nap nem fogja elpusztítani a Földet, ahogyan nem tette ezt az elmúlt 4,6 milliárd évben sem.

A NASA videója angol nyelven ide kattintva érhető el.

Forrás

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu