Skip to main content

Gyetván Csaba az OzoneNetwork Tévé Hogyan készül? Megmutatjuk! című új, saját gyártású ismeretterjesztő sorozatának műsorvezetője interjút adott a lapunknak. Arra voltunk kíváncsiak, milyen út vezetett idáig és az életben mennyire környezetbarát illetve mennyire híve a fenntartható fejlődésnek.

A Barátok Közt hozta meg neked az igazi népszerűséget, mivel foglalkozol azóta?

A Barátok Közt életem egy szép és fontos része volt, rajta keresztül kerültem kapcsolatba a televízióval és nem mellékesen: az ott szerzett tapasztalatok remek alapot jelentettek később. A tanulás, az iskola, szintén az alapok lerakásában segítettek. Közgazdász végzettségem mellé a MTV Akadémia két éves, diplomát adó képzését is elvégeztem. Itt televíziós műsorkészítést tanultam. Jelenleg végzős vagyok a Pécsi Tudomány Egyetemen, politológiát tanulok, már csak egy szakdolgozat választ el a diplomától. Ami a televíziós munkákat illeti: politikai, közéleti és gazdasági témájú stúdióbeszélgetéseket vezetek jelenleg is a nemrég indult Parlament televízión, de korábban dolgoztam turisztikai, vagy érdekes mesterségeket bemutató magazinnál is.

Mióta dolgozol az OzoneNetworknél?

Az Ozone Networkhöz néhány hónapja kerültem, a csatornát jellemző fiatalos lendület nagyon tetszik. A tematikus adóké a jövő, a környezettudatossággal és a zöld szellemiséggel pedig igen könnyű azonosulni.  

Mit érdemes tudni a Hogyan készül? Megmutatjuk! c. műsorról? Ki a célközönség?

Már forgatjuk a műsort és azt tapasztalom, ez az a terület, ami  hét évestől hetven évesig bárki számára érdekes lehet. Akit nem hagy hidegen a minket körülvevő világ, azt ez a műsor sem fogja hidegen hagyni.

A műsorban mindennapi használati tárgyak, élelmiszerek előállítási folyamatát ismerhetjük meg. Tudnál példákat mondani?

Nézzünk szét abban a helyiségben, ahol éppen tartózkodunk. Naponta akár 10-szer is felkapcsoljuk a villanyt. De tudjuk, hogy készül a villanykörte? Azzal tisztában vagyunk, hogy 8 perc a tészta főzési ideje, de hogyan készül a száraz tészta? Kimegyünk a meccsre, de tudjuk, hogy készül a focilabda? Ha ezek közül csak egy kérdésre is nem a válasz, érdemes lesz követni a műsort.

Az eddig leforgatott adások közül, melyik a kedvenced?

Amióta pontról pontra, avagy az árpa csíráztatásától kezdve végigkövettük a sörkészítés folyamatát, szívesebben iszom sört, noha előtte nem különösebben kedveltem. Éveken át fociztam, imádom a sportot, természetesen a focilabda készítése is nagy élményt jelentett.

Neked és az OzoneNetworknek van valamilyen konkrét célja a műsorral?

A műsor több a puszta gyárlátogatásnál. Nem csak technológiai folyamatokat mutatunk be, az adott témáról, termékről plusz információk és érdekességek is elhangzanak.

A hétköznapokban te hogyan figyelsz a környezet megóvására?

Nemrég hallottam valahol: „Ez a kis gazdasági válság kutyafüle ahhoz a környezeti katasztrófához képest, ami ránk vár.” Épp ideje tehát komolyan venni környezetünk védelmét, ez ügyben mindenkinek van tennivalója. Én is lehetnék sokkal környezettudatosabb, de a hulladékot már szelektíven gyűjtöm, takarékoskodom az energiával, szóval apró lépésekkel haladok. Ez is számít.

Szerinted hogyan lehetne csökkenteni a környezetszennyező anyagok hatását a Földre?

Nagy dirrel- durral beharangozott klímacsúcsok már vannak, igazi eredmények azonban még nemigen. A kézzel fogható eredményekhez pedig a legfelsőbb szinteken lenne szükség szemléletváltásra.

Mit gondolsz, a mai fiatalokat foglakoztatja a környezetvédelem?

Nem gondolom, hogy napi szinten foglalkoztatná a tizenéveseket a téma, viszont ők talán már kaptak egy olyan zöld dózist a tanulmányaik során, ami alapvetővé tette számukra a környezettudatosabb szemléletet. Ha pedig így van, akár a szüleik „kevésbé öko” gondolkodását is alakíthatják. Bízzunk benne.

A Hogyan készül? Megmutatjuk! december 8-tól minden szombaton 19.30-tól jelentkezik az OzoneNetwork Televízió műsorán.

TOP 5