Skip to main content

Mark Milley, az Egyesült Államok Hadseregének nyugalmazott tábornoka szerint az amerikai hadsereg jelentős átalakulás előtt áll. 

Egy nemrégiben tartott rendezvényen, ahol a *Future of Defense* nevű hírlevél elindítását ünnepelték, Milley kijelentette, hogy a következő 15 évben az amerikai hadsereg harmada, de akár negyede is robotizált lehet, írja az AirForceTimes.

hirdetés

Milley szerint a hadviselés jellege alapvetően változik, mivel a mesterséges intelligencia (AI) és a robotika gyors ütemben fejlődik. „Olyan világot képzelhetünk el, ahol a mesterséges intelligencia által vezérelt gépek önálló döntéseket hoznak,” mondta Milley, bár hozzátette, hogy a jelenlegi amerikai politika szerint az emberi beavatkozás továbbra is elengedhetetlen a halálos fegyverek bevetésénél.

Az Egyesült Államok haderejének világelső pozícióját megtartani kívánó Milley szerint a leggyorsabban és leghatékonyabban alkalmazkodó országok döntő előnyt szerezhetnek globális versenytársaikkal szemben. Az emberi etika és a technológiai fejlődés közötti egyensúly megőrzése azonban továbbra is kulcsfontosságú marad a hadsereg működésében.

Milley arra is felhívta a figyelmet, hogy a hadviselés alapvető természete - ahol az egyik fél politikai akaratát kényszeríti a másikra - nem változik, de a módszerek, eszközök és taktikák drámai átalakuláson mennek keresztül. Ezt az átalakulást a polgárháború idején használt muskétáról a puskára való átálláshoz hasonlította, ami szintén alapvetően változtatta meg a katonai konfliktusok dinamikáját.

Az amerikai katonai felsővezetők most azon dolgoznak, hogy meghatározzák, hogyan lehetne a legjobban integrálni ezeket a fejlett technológiákat, miközben biztosítják, hogy az emberi erkölcs és döntéshozatal továbbra is központi szerepet játsszon a hadsereg működésében. 

Nemrég arról is hírt adott a nemzetközi sajtó, hogy Kína is hasonló fejlesztést végez a hadseregben, erről alább lehet olvasni. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kína kifejlesztett egy AI-tábornokot, mely képes önállóan irányítani a hadsereget

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Midjourney

TOP 5