Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A norvég kormány hétfőn lefújta azt a tervet, hogy eladja az utolsó magántulajdonban lévő földterületet a stratégiai jelentőségű sarkvidéki Svalbard szigetcsoporton, hogy megakadályozza annak kínai megszerzését. 

A Sore Fagerfjord távoli, Svalbard délnyugati részén fekvő birtokot - 60 négyzetkilométernyi (23 négyzetmérföldnyi) hegyvidék, síkság és gleccser - 300 millió euróért (326 millió dollárért) akarták eladni, írja a timesofmalta.com.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A szigetcsoport félúton található a norvég szárazföld és az Északi-sark között, egy olyan sarkvidéki régióban, amely geopolitikai és gazdasági forró ponttá vált a jég olvadásával és az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok egyre fagyosabbá válásával.

Svalbardot egy szokatlan jogi keretrendszer szabályozza, amely lehetővé teszi külföldi szervezetek számára, hogy megvethessék a lábukat a régióban.

Egy 1920-ban aláírt szerződés elismeri a terület feletti norvég szuverenitást, de az aláíró hatalmak - köztük Oroszország és Kína - állampolgárai számára is ugyanolyan jogokat biztosít az ásványkincsek kiaknázására.

Oroszország például a Trust Arktikugol állami vállalaton keresztül évtizedek óta szénbányászatot folytat Svalbardon.

A szuverenitását védelmezni kívánó Norvégia azonban nem nézné jó szemmel, ha az ingatlan külföldi kézbe kerülne, és a kormány hétfőn közölte, hogy egy esetleges eladáshoz a nemzetbiztonsági törvények értelmében állami jóváhagyás szükséges.

"A Sore Fagerfjord jelenlegi tulajdonosai... nyitottak arra, hogy olyan szereplőknek adják el, akik megkérdőjelezhetnék a norvég törvényhozást a Svalbard-szigeteken" - mondta Cecilie Myrseth kereskedelmi és ipari miniszter.

"Ez megzavarhatja a régió stabilitását és potenciálisan veszélyeztetheti a norvég érdekeket" - tette hozzá.

Per Kyllingstad ügyvéd, aki az eladókat képviseli, korábban azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy "konkrét érdeklődésre utaló jeleket" kapott potenciális kínai vevőktől, akik "már régóta érdeklődést mutatnak az Északi-sarkvidék és a Svalbard-szigetek iránt".

Az ingatlan eladója a helyi média szerint egy orosz származású norvég által irányított cég.

A kritikusok szkeptikusak az eladás árával és megvalósíthatóságával kapcsolatban. A szigetcsoport délnyugati részén található ingatlan, ahol nincs infrastruktúra, olyan védett területeket foglal magában, ahol tilos az építkezés és a motorizált közlekedés, ami megfosztja a kereskedelmi értékétől.

2016-ban a kormány 33,5 millió eurót fizetett a Svalbard-szigetek utolsó előtti magánterületének megvásárlásáért, Longyearbyen közelében, amelyre állítólag kínai befektetők is szemet vetettek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A város, ahol nem lehet szülni és meghalni

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: JET-B képe a Pixabay -en.

TOP 5