Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy úttörő orvostudományi vállalkozás, a BrainBridge, új távlatokat nyitott meg az idegtudomány és az orvosbiológia területén.

A cég bejelentette, hogy forradalmi mesterséges intelligencia alapú rendszert fejlesztett ki, amely képes lehet a fejátültetési műtétek végrehajtására, írja a Hiradó.

hirdetés

A rendszer egyedülálló módon képes egy agyhalott donor testére egy másik személy fejét transzplantálni, így megőrizve az illető emlékeit és személyiségét. A beavatkozásról videó is készült, ide kattintva lehet megnézni.

A kutatók szerint ez a módszer reményt jelenthet azok számára, akik olyan súlyos betegségekben szenvednek, mint a bénulás, bizonyos ráktípusok, vagy az Alzheimer- és Parkinson-kór.

A projekt mögött álló tudósok, köztük a neves jemeni molekuláris biológus, Hashem Al-Ghaili is, azt állítják, hogy a technológia képes lesz áttörést elérni az orvostudomány határainak kitolásában, és olyan életmentő kezeléseket tesz lehetővé, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak.

A BrainBridge ambiciózus tervei között szerepel a sebészeti robotok és az MI bevetése az arc rekonstrukciójához, biztosítva az arcizmok teljes funkcionalitását. Az eljárás során a molekuláris szintű képalkotás és az MI-algoritmusok biztosítják a gerincvelő, az idegek és az erek precíz összekapcsolását.

Távlatok

A vállalat szerint az első ilyen típusú műtétet akár nyolc éven belül is elvégezhetik. A BrainBridge szerint a fejátültetés csak az első lépés egy hosszabb úton, amely végül teljesen megváltoztathatja az egészségügy jelenlegi állapotát, és új lehetőségeket nyithat meg a gerincvelő rekonstrukciójában és a teljes test transzplantációjában.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Aggasztó adat, egyre több a rákos fiatal

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Adina Voicu képe a Pixabay -en.

TOP 5