Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A hagyományos telefonhívások lassan kikopnak a fiatalok kommunikációs repertoárjából, írja a FIRST CLASS.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb kutatása szerint az évek során folyamatosan csökken a hagyományosnak tekinthető eszközök, például a vezetékes telefonok, a mobilok és az SMS-ek használata.

hirdetés

2005-ben még 10 milliárd percnyi beszédforgalom zajlott a magyarországi vonalakon, de 2023-ra ez a szám mindössze már csak kétmilliárd percrt tett ki. A mobiltelefonok is veszítettek népszerűségükből: míg 2018-ban még másfél milliárd SMS-t küldtünk, 2023-ban már csak egymilliárdot. A beszélgetéseink percei is csökkentek: 2021-ben átlagosan havi 321 percnyi indított hívás jutott egy magánelőfizetésre, de 2023-ra ez a szám tovább csökkent, mindössze 304 percre.

Azonban ne tévesszen meg minket a csökkentett hívásidő!

Nem azért beszélünk kevesebbet, mert kevesebb mondanivalónk lenne. Egyszerűen a kommunikáció felülete változott, a fiatalok egyre inkább a csetprogramokat részesítik előnyben. Az internethasználók 93 százaléka használja ezen alkalmazásokat magánjellegű kommunikációra, de a munkával kapcsolatos beszélgetésekben is egyre gyakrabban részesítik előnyben. A legnépszerűbb csetalkalmazások közé tartozik a Messenger, a Viber és a WhatsApp.

Az újdonságok mindig a fiatalokat ragadják meg először

Míg a 15–20 éves korosztály 3 százaléka nem csetel, addig a 65 év felettiek között már 13 százalék azok aránya, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel. Az internetes telefonálás terén is hasonló a helyzet: a legfiatalabbak mindössze 28 százaléka nem használja, míg a nyugdíjas korosztályban ez az arány 41 százalék. Hagyományos magáncélú mobilhívást a hivatkozott fiatal generáció 35 százaléka egyáltalán eszközölni, míg ez az arány az idősebbekknél 24 százalék.

Összességében tehát a hagyományos hanghívások lassan háttérbe szorulnak, és a csetprogramok veszik át a vezető szerepet a fiatalok kommunikációjában. A jövőben még több innováció várható ezen a területen, és az új generációk továbbra is nyitottak lesznek az újdonságokra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több fiatal vásárol butamobilt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik

TOP 5