Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Mint ismeretes, a tavalyi év nem kedvezett az informatikusoknak, köztük a fejlesztőknek, azonban úgy néz ki, az idei év sem hoz változást a számukra. 

Egy új elemzés szerint ugyanis 2024-ben is hasonló ütemben folytatódnak a leépítések, mint 2023-ban. Ráadásul a fizetések emelkedésével sem lehet kalkulálni, még a jelentős inflációs mutatók ellenére sem, írja a prog.hu.

hirdetés

A layoffs.fyi szerint január eleje óta 209 technológiai cég nem kevesebb, mint 50.312 alkalmazottnak mondott fel. Ez időarányosan ugyanannyi elbocsátott informatikust feltételez, mint amennyitől 2023-ban is megváltak. (Akkor az irányadó adatok szerint 1191 technológiai vállalat összesen 269.180 alkalmazottját rúgta ki, ami igencsak rossz adat, hisz hasonló elbocsátási hullámra utoljára az ezredforduló tájékán, a dotcom lufi kipukkanása után volt csak precedens.)

Ki kell azonban emelni, hogy nem mindenki látja ilyen sötéten a jövőt.

A Challenger, Gray & Christmas, mely szintén elemzésekkel foglalkozó vállalat, úgy látja, az adatok a leépítések lassulását prognosztizálják. Szerintük 2024 január-február között csak fele annyi (55 %) informatikusnak mondtak fel, mint tavaly ilyenkor.

A folyamat következtében egyre több informatikus hagyja el a pályát, akik pedig maradnak, kénytelen kevesebb fizetéssel és juttatással is beérni, miközben a munkateher változatlan, vagy fokozódik.

Legutóbb arról írtunk, hogy egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt, illetve arról is, miszerint egy új világban már nem is lesz szükség programozókra

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt

Új világ következik, nem lesz szükség programozókra?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5