Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Ha a törvényjavaslatot aláírják, az betiltja a szabadtéri léggömbök elengedését a légtérbe. 

Az új szabályt a teknősök, madarak és más óceáni vadon élő állatok védelme érdekében hozzák, írja az IFLScience.

hirdetés

A héten a floridai törvényhozók elfogadták a léggömbök légtérbe való felengedésének tilalmáról szóló jogszabályt, mellyel a jogalkotók a szemetelés visszaszorítását és a vadon élő állatok védelmét szeretnék elérni. A törvényjavaslat, amelyet a floridai képviselőház és szenátus is elfogadott, most majd Ron DeSantis kormányzó asztalára kerül, hogy aláírja azt. Ha minden jól megy, a jogi norma július 1-jén lép hatályba.

Jelenleg az állami törvények szerint tilos 24 óra alatt 10-nél több léggömböt elengedni. A 321. számú képviselőházi törvényjavaslat, ahogy az új jogszabály nevezik, azonban bármilyen léggömb szabadtéri felengedését szemetelésnek minősíti, és a 6 évesnél idősebb elkövetőkre akár 150 dolláros bírságot is kiszabhat.

Csatlakozás más államokhoz

Florida ezen aktus révén csatlakozik több más államhoz - Arizona, Kalifornia, Connecticut, Kentucky, Maine, Maryland, Tennessee és Virginia -, melyek szintén korlátozzák a léggömbök szabadtéri felengedését - írja a USA Today.

"Florida helyes döntést hozott a léggömbök betiltásával" - mondta Hunter Miller, az Oceana Field Campaigns menedzsere sajtóközleményében.

Komoly környezetvédelmi probléma

A léggömbök elengedésük után a tengerbe kerülhetnek, ahol veszélyt jelentenek a veszélyeztetett tengeri teknősökre, tengeri madarakra és más tengeri élőlényekre. Mint ismeretes, a gyakran lenyelt léggömbdarabok és különböző tartozékaik a műanyagszennyezés leghalálosabb formái közé tartoznak a tengerlakó állatok számára. Emellett a világ óceánjaiban úszó 171 trillió műanyagdarabhoz is hozzájárulnak.

A hír ezért a természetvédelmi csoportok kedvezően fogadták

"Nagyon örülünk a törvényjavaslat elfogadásának, és izgatottan várjuk a kormányzó aláírását" - mondta Jon Paul "J.P." Brooker, az Ocean Conservancy floridai természetvédelmi igazgatója nyilatkozatában. "Az Ocean Conservancy évek óta szenvedélyesen támogatja ezt a kulcsfontosságú intézkedést, amely megvédi tengeri ökoszisztémáinkat a léggömbszemét káros hatásaitól".

Ugyanígy kedvezően fogadta a hírt a Sea Turtle Conservancy (Tengeri Teknősök Védelme) is egy Facebook-bejegyzésben: "Nagyon hálásak vagyunk a törvényjavaslat támogatóinak, partnerszervezeteinknek és a polgároknak, akik olyan keményen dolgoztak azért, hogy ez a törvényjavaslat célba érjen. Most, hogy a törvénytervezet DeSantis kormányzó asztalára kerül, arra kérjük, írja alá, hogy megvédjük a tengeri teknőseinket, valamint a part menti és a vízben lévő élőhelyeiket"."

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rekordszámú veszélyeztetett bálna pusztult el szélerőművek miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Padli Pradana: pexels

TOP 5