Skip to main content
földgáz kút Békés Vármegye

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Újabb, már a harmadik kutat fúrják az ígéretes békési gázmezőn, írja az Energiaügyi Minisztérium a közleményében.

Még februárban kezdte el termelését a Sarkad mellett korábban fúrt kút, melyet a Nyékpusztán nemrég feltárt újabb lelőhely, kút üzembe helyezése követ.

hirdetés

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében ugyankkor hírül adta azt is, hogy a két kút után megnyílik egy harmadik is.

Az első lelőhelyből eddig 15 millió köbméter földgáz vált kitermelhetővé, illetve kb. tizedannyi kondenzátum, a becslések ugyanakkor azt mutatják, hogy akár az eddigi mennyiség tízszeresére is szert lehet tenni a későbbiekben.

A második kutat 4.500 méter mélyre fúrták, jelenleg tesztidőszak következik, majd a termelés megkezdésére ősszel kerülhet sor.

A harmadik lelőhely 4.200 méteres mélységét kb. 2 hónap alatt érhetik el a szakemberek, arról még nem szóltak a hírek, mikor helyezhetik üzembe.

A kormány a hazai energiaigényeket, amennyire lehet, hazai készletekből kívánja fedezni, ugyanakkor a lap kiemeli, hogy a földgázt egyre több településen a földhő válthatja fel.

A nyékpusztai mező üzemeltetése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában jön létre, a kormány még tavaly kiemelt beruházássá nyilvánította a Corvinus-projektet.

Tavaly ősszel arról írtunk, hogy a MOL nagyon sok kőolajat talált Vecsés határában, erről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nagyon sok kőolajat talált a Mol Vecsés határában

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Ratfink1973 képe a Pixabay -en. 

TOP 5