Skip to main content
MEVA famentes zsaluzás fenntarthatóság

A 2000-es évek elején talán senki nem gondolhatta, hogy a ma is piacvezető, egyedülálló műszaki megoldás, a 100 %-ban famentes, műanyag zsaluhéj több mint 20 év múlva válik igazi piaci értékké, kínál versenyelőnyt, és lehet egyidőben az építőipar fenntarthatósági törekvéseinek egy eleme, vagy éppen élharcosa. Innováció számokban – 20 év után. 

A Meva ipari tapasztalattal rendelkező partnerként vett részt a 100%-ban famentes zsaluhéj kutatási és fejlesztési folyamatában, egészen a sorozatgyártás megkezdéséig. Ami akkor még csak cél volt, az mára bevált valóság. Miközben a MEVA műanyag héj rendelkezik a rétegelt falemez zsaluhéjak összes pozitív tulajdonságával, elnyűhetetlenül tartós, egyszerű formázhatóság, javíthatóság, és bármilyen építési geometriához való rugalmas alkalmazhatóság jellemzi.

A tartósságra és stabil megbízható használatra talán a legbizonyíték, hogy az elsőként gyártott zsaluhéjak egy részét még ma is használják, és hogy a zsaluhéjakra adott 7 éves garanciális időben még soha egyetlen reklamáció nem érkezett.

Fa vs műanyag?

Jóllehet nem hangzik logikusnak, de jelen esetben tény, hogy a műanyag fenntarthatóbb, mint a fa. A laminált fenol- vagy melamingyanta bevonatú rétegelt lemez zsaluhéjakat rövid életciklusuk után gyakran veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani. A teljesen műanyag zsaluhéj ezzel szemben hosszú éllettartama végén 100%-ban újrahasznosítható. További előny, hogy használata során akár 90%-kal kevesebb leválasztószert igényel, alacsony betontapadási tulajdonságai miatt nagyon kevés vízzel és segédanyagokkal gyorsan tisztítható. Az ilyen fenntarthatósági törekvés anyagilag is megtérülhet, ami a műanyag zsaluhéjakkal dolgozó kivitelezők számára pályázatokon való részvétel esetén is előnyt jelenthet.

„A több mint fél évszázada működő családi vállalkozás üzletmenetét már a kezdetektől a környezettudatosság határozza meg. Ennek legjobb példája MEVA találmányként a több mint 20 éve forgalmazott famentes műanyag zsaluhéj, amellyel máig egyedülálló a zsalupiacon. – mondta Botta D. Mihály, a Meva Zsalurendszerek Zrt. vezérigazgatója. - De jó példája ennek a hamarosan megépülő, regionális szolgáltató-központként is működő magyar telephely is, amely tevékenységének minden lehetséges részterületén megújuló energiaforrásokat fog használni."

MEVA famentes zsaluzás fenntarthatóság

Piaci előny műanyag zsalukészlettel rendelkezni?

Az elmúlt években jelentős mennyiségű Meva műanyag zsalu került a piacra. Ez a saját zsalukészlet a korszerű eszközökbe beruházott kivitelezők számára, még az emelkedő önköltségek ellenére is gazdasági előnyt jelenthet. Számokkal alátámasztható, hogy olcsóbb a saját, műanyag zsaluhéjjal szerelt zsaluzatok karbantartása, mint a zsalubérlés. Mindez a költségeket figyelembe véve forintban is kifejezhető versenyelőnyt jelenthet.

Nézzük, hogy a jelenlegi piaci körülmények között beérett innováció mit jelent a számok nyelvén. Következzenek a tények a műanyag zsaluzással kapcsolatban.

Egy MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéj több mint 1000 alkalommal felhasználható - de sok esetben akár 1500 alkalommal is megállja a helyét.

7 évig tartó garanciális idő alatt még senki nem élt a reklamáció lehetőségével, ellenben ez magas szintű tervezési biztonságot nyújt az eszközök felhasználójának.

22 éve van a piacon az innováció, és néhány első generációs MEVA műanyag zsaluhéj még napjainkban is használatban van.

30x tartósabb, mint sok rétegelt lemez zsaluhéj és hatszor tartósabb, mint más műanyag bevonatú zsaluhéjak.

90 %-kal kevesebb formaleválasztót igényel a használata.

100 % famentes és 100 % -ban újra hasznosítható.

1 000 bar - A MEVA műanyag héj tisztítható magas-nyomású mosóval, ezáltal a rátapadt beton és szennyeződés 100%-ban eltávolítható.

Mi a lényege a MEVA teljes keresztmetszetében műanyag zsaluhéjnak?

A műanyag zsaluháj egy műanyag szendvicspanel habosított műanyag maggal és mindkét oldalán műanyag bevonattal, valamint a rétegek között alumínium megerősítéssel.

Betonozáskor a zsaluhéj közvetlenül érintkezik a betonnal. Annak érdekében, hogy a héj az állandóan jó eredményt és minőséget garantálja, meg kell felelnie egy sor követelményeknek: tömörség, teherátadó- és alkalmazkodó képesség, amelyhez hozzátartozik az alakíthatóság, a méretstabilitás és az alacsony betontapadás is. További követelmény a mechanikai terhelésnek, a vegyszereknek, a betonnyomásnak, valamint a víz hatásaival szembeni az ellenálló képesség. Ezek azok a fő tényezők, amelyek káros hatással vannak a hagyományos rétegelt lemez zsaluhéjakra, így ezeket gyakran, nagyjából 50 alkalom után cserélni kell. Emellett a fűrészárú- és nyersanyaghiány jelenleg is folyamatos áremelkedéseket, logisztikai nehézségeket eredményez.

A MEVA műanyag héj ehhez képest pénzben is kifejezhető lehetőségeket kínál, így versenyelőnyt kínál. Rendkívül hosszú élettartamának köszönhetően ugyanis a MEVA zsalurendszerben alapfelszereltségként szerelt műanyag zsaluhéj, a költséghatékonyság és a fenntarthatóság tekintetében egyértelműen túltesz a rétegelt lemezen. Az innovatív technológiával előállított eszközök akár több mint 1000, néha több mint 1500 alkalommal is felhasználhatók, és az eredmény azonos, kiváló minőség. Ugyanennyi idő alatt körülbelül 20-30 rétegelt lemez zsaluhéj fogyna el, és kerülne veszélyes hulladéktárolókba. Ezzel szemben az MEVA műanyag héj újra és újra saját anyagával javítható, akár közvetlenül az építkezésen, és azonnal újra felhasználható.

Főoldal - MEVA Hungary (HU)

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5