Skip to main content

A mérnöki szakma és a környezetvédelem kérdései találkoztak össze abban a programban, amelyet az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ valósított meg tehetséges középiskolás diákoknak. A Jövő mérnökei címet viselő programban 17 tehetséges diák vett részt, akik érdekes, színvonalas előadások és terepen történő látogatások alkalmával ismerkedtek a témával.

Az április közepétől június végéig tartó programban 12 alkalommal találkoztak a diákok és a mérnök előadók, a cél az volt, hogy mind a mérnöki szakma szépségei, mind a környezettudatos gondolkodás közelebb kerüljön a tehetséges gyerekekhez. A program a Nemzeti Tehetség Program pályázatának segítségével valósult meg, közel 1, 4 millió forintból.

A részletekről a projekt vezetőjét, Horváth Istvánt kérdeztük, először arról, miért pont ezzel a témával indultak a pályázaton?

Megkeresett bennünket Kukai András műszaki kollégám azzal a céllal, hogy mérnökemberek segítségével próbáljuk meg egy környezetvédelmi, úgynevezett Jövő mérnökei programba bevonni elsősorban azokat a tehetséges gyerekeket, akik érdeklődhetnek e téma iránt. Terveink szerint 12 foglalkozáson keresztül bemutattuk nekik a környezetvédelem keresztmetszetét, gyakorlatilag minden olyan területét, amely a mindennapjainkban megjelenik, amit akár ők maguk is megtapasztalhatnak, vagy amelyről már sokat olvastak, hallottak, láttak.

Hogy választották ki a gyerekeket?

Megkerestük a Baranya megyei középfokú oktatási intézményeket, a program alapján jeleztük, hogy ebben a témában tartunk magas szintű foglalkozásokat a jelentkező, tehetséges diákoknak. Olyan fiatalokat vártunk, akik fogékonyak, motiváltak és már eddig is jól teljesítettek a földrajz, a biológia, szóval a természettudományos tantárgyak területén. A felhívásunkra, nagy örömünkre, sokan jelentkeztek, és míg mi 10 fővel gondoltuk indítani a programot, így végül is 17 fővel kezdtük el és fejeztük is be a foglalkozásokat.

Honnan érkeztek a diákok, kik voltak a leginkább érdeklődők?

Szakközépiskolákból és gimnáziumokból volt érdeklődés, a 9-től a 11. osztályos korosztályig. Részt vettek a programon többek között a Pollack Szakközép iskolából, a Nevelési Központból, a Nagy Lajos Gimnáziumból és a bólyi Montenuovo Szakközépiskolából is.

Ahhoz, hogy a programot komolyan végigcsinálják, és ne legyen lemorzsolódás a gyerekek motiváltsága mellett szükség volt a szülőkkel való jó és folyamatos kapcsolattartásra is.

-Erre a kezdet kezdetén gondoltunk, hiszen április 17-én indítottuk a programot, de már az előtte lévő héten összehívtuk a szülőket és a diákokat, hogy tájékoztassuk őket és egyben segítséget kérjünk tőlük ahhoz, hogy ez az igen színvonalas, számos magas beosztású mérnököt oktatóként felvonultató eseménysort meg tudjuk valósítani. A szülők megerősítették, hogy a gyerekek nagyon érdeklődőek, ők támogatásukról biztosítottak bennünket, és ez az egész projekt alatt így is volt. Nem volt lemorzsolódásunk, és bizony óriási sikere volt a „Jövő mérnökei” elképzelésünknek. A 12 foglalkozás során tehát megtapasztalhatták a diákok előadásokon és konkrét, gyakorlati terepen, bemutatókon a környezetvédelem feladatait, fontosságát. Hogy érzékeltetni is tudjuk ezeket, említsen erre néhány példát!
Minden foglalkozásunk nagyon színes és érdekes volt, de nyilván azok lesznek majd a diákok számára is a legmaradandóbbak, amikor a terepen láthatták, hallhatták az adott téma szakértőjét. Ilyen volt, például amikor Bátaapátiban jártunk, ahol a paksi atomhulladék elhelyezésére szánt két alagutat adták át, azaz a kivitelezés utolsó stádiumát láthatták a diákok. De ilyen volt a paksi Atomerőműben tett látogatásunk is, ahol rengeteg program, játék, tárlatvezetés várt rájuk, egészen a reaktortérig elmehettünk, fantasztikus élmény volt az egész. Mecsekerdő Zrt. Pécsváradi Erdészeténél járva pedig az erdőben láthatták a környezetbarát erdőgazdálkodást és a bio alma feldolgozását, az ivólé készítését. Jártunk a Pécsi Hőerőműben, megnéztük hogyan épül egy ökoház a Mecseken, vagy, hogy hogyan dolgozzák fel a szelektív hulladékokat a BIOKOM-nál.

Az egész programsorozatnak volt egy záróprojektje is. Mit csináltak itt a diákok, mi volt ennek a célja?

A 11 előadás illetve program kapcsán azt kértük a gyerekektől, hogy mindenki válasszon egy témát, ami őt a leginkább megfogta, vagy érdekli, és erről egy nyolc-tíz percben a zárókonferencián tartson power pointos előadást. Nagy izgalommal vártuk, hogy vajon a diákokra milyen hatással voltak az eddig előadottak, látottak, megtapasztaltak.

Azt láttuk, hogy a gyerekek nagyon jól felkészültek, remek és komoly előadások születtek. Az eseményen jelen voltak a szülők és néhány, a programban közreműködő, előadó mérnök is, valamennyien nagyon büszkék voltak a diákokra. Mondhatjuk akkor, hogy a program hármas célt szolgált?

Egyrészt felkeltette a figyelmet a téma iránt, másrészt bemutatta a mérnöki szakma szépségeit, harmadrészt elmélyítette a környezettudatos gondolkodást.
Igen. Mindhárom területen ezt vártuk, és így is lett. Azt reméljük, hogy a diákok a szűkebb és a tágabb környezetükben is gyakorolják és elterjesztik a környezettudatosságot. Nagy hiányosságok vannak még ezen a területen, hiszen látjuk milyen szemetes a városunk, vagy az erdők. Sokan nem gondolnak arra, mi mindenre van szükség ahhoz, hogy áramot vagy gázt használjunk, hogy miért kellene szelektíven gyűjteni a hulladékokat. A gyerekek most szembesültek mindezzel, reméljük, hogy elkötelezetté váltak ezen a területen és ez az elkötelezettség kihat a szüleikre, a barátaikra is. Mivel ez a célunk úgy tűnik, hogy a programnak köszönhetően teljesül, újabb célt is megfogalmaztunk. Mégpedig azt, hogy szeretnénk a programot folytatni. A legideálisabb az lenne, ha pályázati pénzből tudnánk azt is megvalósítani, de úgy gondoltuk a nagy aktivitás és az érdekes terület folytán, hogy mindenképpen folytatnánk a programot, a mérnöki munka és a környezetvédelem területén. Ezek a diákok mindenképpen megérdemlik, hogy így legyen. Izgatottan várjuk a lehetőségeket.

Forrás: http://www.pecsiriport.hu/koezelet/3472-a-joev-mernoekei.html

Kép forrása: http://trywalkinginmyshoes.freeblog.hu/archives/2007/08/01/Mernoki_kerdes/

TOP 5