Skip to main content
Jennifer Granholm magfúzió nettó energiaszerzés

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Amerika energiaügyi minisztériuma kedden közleményt tett közzé. Nettó energiaszerzést sikerült elérnie a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnak az atomenergiában, adott erről hírt a CBS NEWS.

A tudományos áttörésként is értékelhető eredmény azt jelenti, hogy az energia forrásából több energiát sikerült kinyerni, mint amennyit a termelés alatt önmaga elfogyasztott.

hirdetés

Elmélet és gyakorlat

Eddig ez a folyamat csak elméletben létezett a magfúziós kutatások kapcsán, most azonban már a gyakolatban is megvalósíthatóvá vált az a folyamat, mely a Napban vagy más csillagokban lejátszódik.

„Tulajdonképpen ez a 21. század legjelentősebb tudományos eredményeinek az egyike“

- mondta el Jennifer Granholm energiaügyi miniszter.

A miniszter még hozzátette, a tudományos áttörésnek köszönhetően fejleszthetők a környezetkímélő technológiák, illetve a nemzetbiztonságra is pozitív kihatással lehet az áttörés.

A tudóstársadalom is pozitív fejleményként értékelte az eredményt, melynek kapcsán Neil deGrasse Tyson asztrofizokus így nyilatkozott a CBS NEWS-nak.

„Attól a naptól kezdődően, amikor már több energiát vagyunk képesek kinyerni ahhoz képest, mint amennyit a folyamatra kell fordítanuk, a határ a csillagos ég.“

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Magyar kutatók segítségével döntött rekordot a mesterséges Nap

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By The White House - P20220622CS-0359, Public Domain, - wikimedia

TOP 5