Skip to main content

Egy amerikai cég szerint igen.Az akkumulátorok energiatároló kapacitása és ára régóta hátráltatja fontos technikai újítások elterjedését.A kutatók gyakran állnak elő olyan akku ötletekkel, amelyek segítségével, például sokkal olcsóbb elektromos autókat lehetne gyártani, vagy egyszerűbbé válna a megújuló energia tárolása. Az akkumulátorokban használatos elektrolitok hiányosságait azonban mindmáig nem sikerült senkinek meggyőzően áthidalnia.

A Boulder Ionics amerikai vállalat olyan elektrolitok kifejlesztésén munkálkodik, amely jóval olcsóbb ez eddig használatos technológiáknál, árulta el Jerry Martin a Colorádói cég vezérigazgatója és társalapítója. Az elektrolitok ionikus folyadékokból állnak, melyek közös jellemzői, hogy a benne lévő sók 100 ⁰ C alatt olvadnak, bírják a nagy hőmérsékletet és feszültséget, nem párolognak, nem gyúlékonyak és így nem is robbanékonyak.

A Boulder Ionics állítása szerint olyan hagyományos elektrolitokat az ő ionos folyadékukkal felváltva megnőhet az akkumulátorok fajlagos energiatároló kapacitása, illetve nagyobb feszültség lenne elérhető. A technológiával egy autóakkumulátor zseblámpa méretűre zsugorodhatna Martin szerint.

Az elektromos járművekben és mobiltelefonokban is használatos, hagyományos lítium-ion akkumulátorokat, illetve a fém-levegő akkumulátorokat is fel lehetne javítani az új technológiával. A Boulder Ionics szerint 10-szeres tárolókapacitás érhető el lítium-ion akkumulátoroknál az ő elektrolitjukat felhasználva.A vállalt egyébként csak másfél éves, az év elején 4.300.000 $ kockázati tőke áramlott hozzájuk. Eddig bemutatódarabokat építettek, beleértve az elektrolit gyártásához szükséges berendezéseket is. Ezen kívül akkumulátor gyáraknak szállítanak egy-egy példányt, hogy méréseket végezhessenek rajtuk.

Martin szerint a cég technológiája két módon csökkenti a költségeket. Először is a hagyományos 3 napig tartó szakaszos gyártási folyamatot folyamatosa tették, így az mindössze 6 percig tart. Ez pedig rengeteg költséget takarít meg, mert így sokkal termelékenyebb az eljárás. Másodszor az előállításhoz nem kell hatalmas vegyi üzem sem, Martin szerint 100.000 elektromos autó akkumulátorát le lehetne gyártani egy szoba méretű helységben.

A folyamatos gyártási eljárás a kémiai reakciók sokkal pontosabb ellenőrzését teszi lehetővé, amely a minőségbiztosítási szakemberek mellett a környezetvédőket is megnyugtathatja, hiszen ez csökkenti a szennyezést is. Ráadásul ez egy újabb megtakarítási pont is egyben, hiszen a gyártás során szükséges tisztítási lépések nem csak a környezetet terhelik, de komoly költségekkel is járnak. Az új ionos elektrolit folyadék egyszerűen helyettesíti a hagyományosat, a termék „szinte” kompatibilis a már meglévőkel. Az akkumulátor gyártóknak mindössze a felhasznált elektródákat kell lecserélniük, hogy a nagyobb feszültségre felkészítsék a termékeiket.A fém-levegő akkukat gyártó  Fluidic Energy már be is jelentkezett a technológia fogadására.

Akit ipari, vagy kutatási célból érdekel az új elektrolit, meg is rendelheti a cég honlapjáról.

Források:http://www.technologyreview.com

http://boulderionics.com/

Szerző: Ivicsics Miklós

Forrás: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/megtal%C3%A1lt%C3%A1k-volna-az-%C3%A1lomakkumul%C3%A1tor-receptj%C3%A9t

Kép forrása: http://www.guardian.co.uk/environment/green-living-blog/2011/dec/06/batteries-energy-storage-production-renewables

TOP 5