Skip to main content

Míg a szegény és a tehetős országok közötti kötélhúzás árnyékot vet a fenntartható fejlődésről szóló – magas szinten szerdán kezdődő – Rio+20 ENSZ-tanácskozásra, addig a világ "megavárosainak" polgármestereit tömörítő szövetség rámutatott: ők már valódi, mérhető eredménnyel járó intézkedéseket hoztak a természeti katasztrófák kezelésére, a természeti erőforrások megóvására és az éghajlat védelmére.

A C40 nevű csoport világszerte – Szöultól Isztambulon át Bogotáig és New Yorkig – 58 nagyváros polgármesteréből áll, és a tömörülés szerint mindeddig csaknem ötezer intézkedés született a felmelegedés elleni harc jegyében. Ennek köszönhetően 2030-ra egymilliárd tonnával is csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ez a mennyiség Mexikó és Kanada együttes évi károsanyag-kibocsátása – világított rá Michael Bloomberg, a C40 elnöke, New York első embere.

Szerdától több mint 130 ország állam- és kormányfői tanácskoznak Rio de Janeiróban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferenciáján (Rio+20); a háromnapos tanácskozás kiemelt feladata, hogy meghatározza a következő évek céljait a fenntartható fejlődés biztosításáért. Bővebben>>>

„A városok felismerték, hogy cselekedniük kell. Nem vártunk a kormányokra, hogy kitapossák az utat” – fogalmazott Rio de Janeiróban Bloomberg, aki újra és újra hangsúlyozta a kormányok bénultsága és az önkormányzatok cselekvőképessége közötti éles különbséget. Szerinte a városok készen állnak arra, hogy szembenézzenek a XXI. század társadalmi és környezeti kihívásaival.

A városoknak nem adatik meg az a luxus, hogy hátradőljenek, és csak beszéljenek a gondokról – jegyezte meg Bloomberg, hozzáfűzve, hogy a városok kulcsfontosságúak a felmelegedés elleni küzdelemben: a globális üvegházgáz-kibocsátás 75 százaléka ugyanis a városok határain belülről származik.

Jelenleg Dél-Amerikában található a legtöbb befolyásos ember: a riói ENSZ-csúcs mellett szintén a kontinensen, Mexikóban tartja csúcsértekezletét a G20. Az európai vezetők megkapták a húszak többi vezetőjének szóbeli támogatását az euróövezet nagy léptékű, bár a piacok által vártnál lassabb megreformálásához. Bővebben>>>


Pozitív példaként említették a C40 tanácskozásán a párizsi közbicikliket, az elektromos autókról szóló programokat, a bogotái elektromos taxikat, azt, hogy Los Angelesben energiatakarékosabb LED-égők gondoskodnak a közvilágításról, valamint a hatékonyabb hulladékgyűjtést Újdelhiben, Lagosban és Mexikóvárosban.

Megkétszereződik a szemét mennyisége

A szabadtéri szeméttelepek a bomló szemét miatt a levegőbe kerülő metán legjelentősebb forrásai, a metán azonban gyorsabban bomlik le a légkörben a szén-dioxidnál; ezért ha sikerülne csökkenteni a metánkibocsátást, jelentősen lassítani lehetne a globális felmelegedést – mondta Bloomberg.

Számítások szerint a következő 15 évben kétszeresére nő a szemét mennyisége, ezért a hulladéktelepek fejlesztése a 2005-ben alakult C40 csoport prioritásai között van.

Forrás: http://mno.hu/gazdasag/a-varosokban-kuzdenek-a-felmelegedes-ellen-1085075

TOP 5