Skip to main content

Bachl

A hőszigetelés kérdése új megvilágításba kerül a 2021. január 1-je után. Az életbe lépő szabályozás alapján az új épületek esetén közel nulla energiaigény teljesítése kérhető számon, ami csak a különféle épületszerkezetek energetikai finomhangolásával érhető el.

Természetesen a hőszigetelés maga és a hőszigetelési vastagságok növekedése nem hagyható figyelmen kívül, de ugyanennyire elsődleges szempont a komplex tervezői és beruházói hozzáállás is. Ha mindezeken túl még energiahatékonyak és környezettudatosak is akarunk lenni, olyan hőszigetelő anyagot kell választanunk, mely a legkedvezőbb ökológiai lábnyomot hagyja maga után – ilyet a polisztirol alapanyagú hőszigetelések között kell keresnünk, amit a BACHL is kínál.

Tény, hogy a közel nulla energiaigényű épületet minőségi építőanyagokkal és szerkezetekkel, szakszerű kivitelezéssel lehet csak elérni. Helyesen kiválasztott nyílászárók, jól kialakított gépészet is kell az elvárt eredmény eléréséhez, de persze a leginkább kézenfekvő a hőszigetelés vastagságának, minőségének változtatása. Mindezzel azonban nem csupán az előírásoknak tudunk megfelelni, hanem az életminőséget is javíthatjuk, a lakóklímát tehetjük kellemesebbé, a fűtés/hűtésszámla összegét is jelentősen mérsékelhetjük és nem utolsó sorban jót tehetünk a környezetünkkel is. Hasonlóan az európai átlaghoz a magyarországi CO2-kibocsátás 30-40 százalékát ugyanis továbbra is épületeink hűtésére és fűtésére fordított energiapazarlás okozza.

Fenntarthatóság szempontjából az ideális hőszigetelő anyag magas energiahatékonyságú, újra hasznosítható, és a környezetet kevéssé terhelő gyártási folyamat során állítják elő.

Ezeknek az elvárásoknak a polisztirol hőszigetelés maximálisan megfelel, különösen annak grafit adalékos fajtája. Ez a hőszigetelő anyag 2018-ban a svájci Büro für Umweltchemie által nyilvánosságra hozott kutatások szerint is jelesre vizsgázott fenntarthatóságból, és a legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkezik a hőszigetelő anyagok piacán. A BACHL termékpalettáján az Extrapor hőszigetelő táblák jelentik a leginkább környezettudatos alternatívát, de a minőségi polisztirol hőszigetelés rendszerben történő, az előírásoknak megfelelő alkalmazásával is sokat teszünk a környezetünkért.

Mit kell tudni erről az anyagról?

Kíméli a környezetet, mert (nyers)anyagtakarékos

Ahhoz, hogy a polisztirol hőszigetelés ökológiai lábnyomával tisztában legyünk, ismerni kell a gyártás folyamatát. A polisztirol hőszigetelés gyártásához egy nem megújuló energiaforrás, a kőolaj szükséges. Csakhogy egyetlen liter kőolajból készített EPS hőszigeteléssel 200 liter fűtésre felhasznált kőolaj takarítható meg (ami közel ugyanannyi köbméter földgázt jelent), így az alapanyag kétszázszorosan térül meg. A gyártás során a termékek jellegzetes szerkezetét a polimerek habosításával érik el, majd az összetapadt buborékokból álló anyagot formázzák és vágják. Ez a folyamat nem terheli a környezetet, és a keletkező maradékot általában már a gyártó üzemben újrahasznosítják. A keményhab táblák 98%-ban levegőből állnak, ami példásan könnyű súlyt eredményez. Kisebb súly mozgatásához a szállító járműveknek sem kell extra energiát kifejteniük, ezáltal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak.

Bachl újrahasznosítás

Kíméli a környezetet, mert magas energiahatékonyságú

A polisztirol (EPS) hőszigetelő anyag magas hőszigetelő képességét a buborékos, cellás szerkezete adja, melynek köszönhetően a szárazanyag-tartalma pusztán 2-3%, egyébként levegő alkotja. Az EPS hőszigetelő hatékonyságát a grafit adalék akár 20%-kal javítja, így utóbbi még jobb komfortérzetet és kellemes klímát eredményez. A keményhab táblák víztaszítók, nagy szilárdságúak, könnyen szállíthatók és formázhatók, alkalmazásukhoz nincs szükség speciális védőfelszerelésre, mert egészségre ártalmas kipárolgással nem rendelkeznek, vágásuk során a nyálkahártyát és a bőrt irritáló apró részecskék sem kerülnek a levegőbe.  Az EPS hőszigetelés élettartama megegyezik az épület élettartamával, s mindezen idő alatt nem csökken hőszigetelő képessége. Ne feledjük, 2021. január elsejétől már csak olyan épületek kaphatnak használatba vételi engedélyt, melyek megfelelnek a közel nulla energiafelhasználás kívánalmainak!

Kíméli a környezetet, mert újrahasznosítható

A polisztirol egy igen sokoldalú műanyag: készül belőle csomagolóanyag, különböző használati tárgyak a biciklis sisaktól a dekorációs kellékeken át a szörfdeszkáig, még méhkaptár és ételhordozó is. A polisztirol 100 %-ban újrahasznosítható, de mivel műanyagipari végtermék, az újrahasznosítás során kizárólag polisztirol készülhet belőle. A hőszigetelésre használt EPS nem azonos a mindennapi életben használt polisztirollal – egy lényegi különbség például az, hogy előbbit égésgátlóval is kezelik, míg utóbbinak erre nincs szüksége. Ám ezeket a keményhab táblákat is éppolyan sokoldalúan újra tudják hasznosítani: a kibontott táblák általában alsóbbrendű hőszigetelésként, vagy – ledarálva és cementtel keverve könnyűbeton alkotóelemeként kezdenek új életet. Az őrléskor keletkezett finom port a téglagyárak használják pórusképző anyagként, vagy a vakolóanyagba keverve szigetelőanyagként hasznosítják.

Bachl grafika hőszökés 

Kíméli a környezetet, mert kevesebb hűtési/fűtési energia lesz szükséges

Abban az ideális esetben, ha az összes épület – tehát a teljes ingatlanállomány, az erősen felújításra szorulóktól kezdve az újonnan épülőkig – közel nulla energiafogyasztású lenne, településszinten akár 40-50 százalékkal csökkenne az energiafelhasználás, és általa a károsanyag-kibocsátás is. Ezzel szó szerint fellélegezhetne a bolygónk! A polisztirol hőszigetelés a piacon elérhető legalacsonyabb árú hőszigetelő rendszer: adott keretből 30%-kal hatékonyabb hőszigetelés valósítható meg belőle. A grafit adalékos polisztirol hőszigetelés valamivel drágább választás ugyan, de mivel vékonyabb rétegben is elérhető a kívánt hatékonyság, a különbség nem számottevő. Ezáltal a környezettudatos, kiemelten hatékony hőszigetelés csöppet sem luxus, hanem széles rétegek számára elérhető!

Bővebb információ: www.bachl.hu

Bachl hőszökés

A cikk Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének engedélyével és adatainak felhasználásával készült.

A képek forrása: Build Communications / BACHL

Sajtóközlemény - Hirdetés (X)

TOP 5