Skip to main content

Nem újdonság az energetikában az olyan cipő, amely képes feltölteni az okostelefonokat és az mp3 lejátszókat. De ha úgy közelítjük meg, hogy nem kell különleges lábbeli ahhoz, hogy kedvenc elektronikus kütyüink működőképesek legyenek, hanem bármilyen cipő, vagy mokaszin is megteszi, már mindjárt más megvilágításba kerül a dolog.

A 24 éves kenyai Anthony Mutua egy olyan piezoelektromos cipőbetétet készített, amely gyakorlatilag egy igen finom kristálychip. Ez termeli az elektromosságot azzal, hogy minden lépésnél meghajlik. Az energiát maga a szerkezet tárolja, és képes egyszerre akár több elektronikus készüléket is feltölteni járás közben. Az összeköttetést a betét és a zsebre tett szerkezet között egy vékony kábel biztosítja.

A chip bármilyen cipőbe beilleszthető, ez alól kivétel talán a strandpapucs és a vékonytalpú nyári surranók. Nem kell aggódni az elhasznált cipő miatt sem, hiszen a chipet szabadon áthelyezhető az agyonhordott cipőből a vadiúj lábbelibe amikor és ahányszor csak akarjuk.

A találmányt a Nairobiban tartott Kenyai Tudomány-technológiai és Újító Héten mutatták be. Mutua máris szabadalmaztatta, és a különleges töltőállomás rövid időn belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. 46 dolláros áron, 2 és fél éves garanciával beszerezhető a töltő-chip, onnantól már csak sétálás kérdése a dolog!

Forrás: http://www.pozitivnap.hu/technika-es-tudomany/mi-van-a-cipodben-egy-telefontolto

TOP 5