Skip to main content

A környezettudatos szemlélet egyre inkább utat tör a mindennapjainkban, ezért érdemes lehet a gyakori kifejezéseket kicsit tisztába tenni.

A fenti kifejezés előfordul úgy is hogy klíma-semleges, széndioxid-semleges, zéró széndioxid kibocsátású. Sokan gondolhatják, hogy ha egy épület karbonsemleges, az azt jelenti, hogy nincs benne olyan berendezés, amely működése során szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe.

Ez nem rossz megközelítés, de nem teljesen igaz. A semlegesség elérése nem csak úgy történhet, hogy a felhasznált energia teljes egészében megújuló forrásból származik. Előfordulhat ugyanis, hogy nincs lehetőségünk házon belül megszüntetni a kibocsátást, viszont helyette telepíthetünk egy erdőt, amelynek a CO2 megkötő képessége legalább akkora, mint a kibocsátásunk, esetleg befektethetünk egy beruházásba, amellyel máshol érnek el csökkentést, például egy fosszilis energiát használó erőmű helyén épülő szélerőmű parkba.

Amiről eddig beszéltünk, az az épület üzemelése, a teljes életciklushoz azonban hozzátartoznak olyan fázisok is, mint a hozzávaló építőanyagok gyártása, szállítása, az építés folyamata és végül a bontás. Ahhoz, hogy ténylegesen karbonsemleges épületet hozzunk létre, ezt is számításba kell vennünk.

Forrás: http://www.iroda.hu/irodapiac/mitol-karbonsemleges-egy-epulet/18381

TOP 5