Skip to main content

 

A világ eddigi legnagyobb szélerőművét tervezi felépíteni a dán Dong Energy Nagy-Britannia partjainál, írja a Guardian. Az 1,2 gigawatt kapacitású erőmű több mint egy millió angol otthont láthat el árammal.

A Hornsea Project szélkerekei a yorkshire-i partszakasztól mintegy 120 kilométerre állnak majd a tengerben egy 400 négyzetkilométeres területen. A gigantikus szélkerekek 190 méter magasak lesznek, így méretük még a híres londoni Gherkin felhőkarcolóét is meghaladja majd, és valószínűleg a Siemens segít a legyártásukban.

hirdetés

A részben állami tulajdonú dán vállalat eddig 6 milliárd fontot fektetett be szélfarmokba Nagy-Britanniában, és további 6 milliárdot tervez 2020-ig. 

A projekt 2000 munkahelyet teremt az építkezés során, és 300-at amikor már üzemel az erőmű. Angliában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás egyik fontos eleme a szélenergia, de a kormány a jövőben szívesebben látna tengeri szélerőműveket annak ellenére, hogy azok kivitelezése jóval drágább.

A szárazföldiek pénzügyi támogatását tavaly be is szüntették. 

A Hornsea Project támogatása valószínűleg jó előjel a többi korábban belengetett szélerőmű-terv számára is Angliában, hamarosan Skócia és Kelet-Anglia partjainál is hasonló építkezésekindulhatnak. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5