Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: Azt sajnos nem tudjuk a kezdeményezés kapcsán, hogy mennyibe is kerül ez a kísérlet. Alapvető kételyeink vannak a tekintetben, hogy gazdaságos lenne az űr meghódítása, vagyis a rendszer fenntarthatatlan. http://utajovobe.eu/hirek/energetika/179-zur-az-urben--avagy-fenntarthato-e-az-elet-mas-bolygokon)

A SpaceX kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó cég a tervek szerint április 30-án lőtte volna fel Falcon-9 rakétáján a Dragon kapszulát Floridából. A teherszállító űrhajó demonstrációs misszióra indul.

Azonban a felbocsátás a hétfői bejelentés szerint legkorábban május 3-án esedékes, de még valószínűbb a május 7-i időpont.

Elon Musk, a cég vezetője és alapítója szerint a kilövést azért halasztották el egy héttel, hogy még több tesztet végezhessenek el a kapszula dokkolási kódján.

A kaliforniai székhelyű SpaceX a végső teszteken és a repülési rendszer ellenőrzésének befejezésén ügyködik. Ez lesz az első magánfejlesztésű űrhajó, mely randevúzik és dokkol az űrállomáson.

A SpaceX a NASA kereskedelmi teherszállítást (Commercial Orbital Transportation Services vagy COTS) célzó programjának égisze alatt fejleszti a Dragont és a Falcon-9-et. A program célja kereskedelmi űrtaxikkal felváltani a nyugdíjba vonult űrsiklók teherszállítási feladatait.

Míg a Dragon első repüléseit automatikusan vezérlik, a SpaceX végül azt tervezi, hogy a kapszulával embereket is feljuttat. A NASA abban reménykedik, hogy ezt a kapszulát és más amerikai űrhajókat alkalmazhat az asztronauták űrbe szállítására, ahelyett, hogy az orosz űrhajókra támaszkodna, ahogy jelenleg is teszi


Forrás: hirado.hu
Fotó: SpaceX

TOP 5