Skip to main content

 

A napokban számolták ki tudósok, hogy a Föld fosszilis energiatartalékának jelentős részét ott kellene hagyni, ahol vannak, ha nem akarjuk szén-dioxiddal teletölteni a légkört. A valóság ezzel szemben az, hogy a benzinár rég látott mélységbe zuhant, és ilyenkor bizony telitankoljuk a családi autót. Talán még a gázpedált is jobban padlólemezhez nyomjuk, abban a tudatban, hogy ez most kevésbé fáj a családi kasszának.

A villanyhajtású autók ma még méregdrágák, mint egy luxusautó, és a töltőhálózat sincs rendesen kiépítve. Nehéz lenne most kijelenteni, hogy Tesla vagy a Chevy Volt fogja megmenteni a bolygót a túlmelegedéstől.

hirdetés

Ebbe a piaci űrbe lépne be Horace Luke, a Gogoro nevű elektromos robogó megalkotója, aki korábban a HTC-nél és a Microsoftnál dolozott. A CES-en bemutatott motor körülbelül 4,2 másodperc alatt van 50 km/órán, százzal is tud repeszteni, jó a súlyeloszlása és nagyon dögös. Ja, és nem kell egy konnektor mellett ácsorogni, amíg újratöltjük az akkuját, mert 6 másodperc alatt ki tudjuk cserélni a lemerült telepeket egy telire, és már mehetünk is. Az árakat még nem jelentették be, de egészen biztosan sokkal olcsóbb lesz hozzájutni, mint a húszmillió forintos Teslához. Az akkumulátort és az elhasznált energiát pedig havidíjért lehet majd igénybe venni.  

A felhasználók számára a Gogoro lenyűgöző formája, a minőségi anyagok és alkatrészek lesznek vonzók, de a robogó bevezetéséhez nem ez lesz a kulcs. Az akkumulátorok és a töltőállomások fogják eladni a terméket világszerte, különösképpen azonban a városokban, ahol mindent megtesznek a légszennyezés csökkentése és a megújuló energiák használata érdekében.

A rendszer lelke a bankautomata méretű állomás, melyekből több ezret kell majd elhelyezni minden egyes nagyvárosban. Ezek a gigantikus akkutöltő telepek jó megoldást nyújthatnak arra a problémára, hogy éjjel nem süt a nap, és szél sincs mindig, hiszen el tudják raktározni a fölös energiát. Akkor is, amikor a hagyományos fogyasztók, az ipar és a háztartások éppen nem vennének föl túl sok áramot. Mivel egy ilyen töltőállomásnál nem szabad előfordulnia, hogy egy odatévedő robogós nem kap feltöltött akkut, a tárolási kapacitást valószínűleg érdemes egy kicsit túlméretezni. A benzinkutak sem szoktak kifogyni az üzemanyagból, pedig a sok ezer liternyi folyadékot sokkal nehezebb célba juttatni, mint az áramot.

Egyetlen elképzelése hibás a Gogorónak: nem tervez otthoni akkutöltőket. Pedig ezzel aztán beindíthatná az alternatív energiatermelés forradalmát. Amíg nem vagyunk otthon, a ház tetejére szerelt napelemek folyamatosan tölteni tudják a robogó tartalék akkuit. Ezzel lekerül egy kis teher az áramszolgáltató válláról, mert a sok millió háztartás nem egyenesen az áramhálózatba töltögeti vissza a nap energiáját.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: gogoro.com

TOP 5