Skip to main content

Bakó Gábor, mérnök-fotográfus és munkatársai 2006-ban új fényképezőgép fejlesztésébe kezdtek. A cél az volt, hogy a légi fotózáshoz digitális gépet használhassanak analóg helyett. Mivel egy ilyen kamera több százmillió forintba is kerülhet, a két fiatal saját maga alkotta meg a gépet, amire így csak 10-20 millió forintot költöttek.

A Bakó Gábor és csapata által fejlesztett fényképezőgép jelenleg az egyetlen a világon, amely a legnagyobb felbontású és a legjobb minőségű légi felvételek elkészítésére alkalmas. A találmány lényege a gyorsaság, mivel ezzel és a kiolvasási sebességével érik el a nagy terepi felbontást. Ez azért fontos, mert a légi fotózásnál lényeges szempont, hogy a 200 km/h sebességgel száguldó repülőből olyan képek sorozatát lehessen készíteni, amelyek lefedik egymást. Ezen kívül nemcsak a látható tartományban, de más spektrumokon is lehet vele fényképezni.

Fél centiméteres felbontású kép a Veresegyházi Medveotthon farkasairól

Egy képpont (pixel) fél centiméterszer fél centiméternek felel meg a Veresegyházi Medveotthon farkasairól készített felvételen. Az igen nagy felbontású, nagyon részletgazdag képet Bakó Gábor és Molnár Zsolt készítették, saját fejlesztésű kamerájukkal. A két magyar fiatal hat évvel ezelőtt vágott bele a ma már 400 megapixeles felbontásra is képes kamerarendszer építésébe.

"A felbontás növekedésével olyan felszíni információkat szerezhetünk, amelyeket ilyen gyorsasággal eddig képtelenség volt. Természetesen fél centiméternél még részletesebb felvételekre nem biztos, hogy szükség van. Ha szükség lesz rá, akkor sem lesz publikus, mert valamilyen felderítési feladatra fogják használni" - mondta az [origo]-nak Bakó Gábor. A légifelvételekhez használt speciális kamerához képest a műholdaknak például nagyon kicsi a felbontása. "A legnagyobb, űrből elérhető felbontás fekete-fehérben nagyjából 10-20 centiméter, vagyis ekkora egy pixel. A filmekben látottakkal ellentétben így ez alkalmatlan rendszámtábla leolvasására vagy emberek azonosítására. Színes felvételeknél a felbontás még rosszabb, ott egy pixel a legjobb esetben is 1,65 méter" - mondta a környezetmérnök.

Kovács Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének munkatársa szerint a légi fotózást elsősorban az önkormányzatoknál hasznosíthatják, a felszín folyamatos változásával szükség van uis új térképekre. Emellett szükség van az eredményeire az erdőgazdálkodás, a környezetvédelem területén is, valamint megrendelő lehet a katasztrófavédelem is.

Az OzoneNetwork csütörtök este 22.00 órakor kezdődő Egyenlítő műsorában a vendégek két tévhitet igyekeznek eloszlatni, miszerint a légi fotózás nem lehet a műholdak versenytársa, és nem kell félnünk attól, hogy a magasból esetleg megfigyelnek minket.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán: http://goo.gl/sLF7I


OzoneNetwork Televízió


www.utajovobe.eu
honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.


Ajánlott cikk: http://www.origo.hu/tudomany/20120203-legifoto-bako-gabor-rekordfelbontasu-kepeket-keszit-sajat-fejlesztesu-kamerajaval-ket.html

TOP 5