Skip to main content

(szerkesztő megjegyzése: ez a cikk ugyan az olaj drágulásáról szól, de azért kiváló, mert párhuzamot von a szénhidrogének és más erőforrások, pl. a magyar termőföld között. Utóbbi felértékelődésére még nem figyeltünk fel teljesen, de sokan már most is tudják, 20-30 év múlva fog akkora értékkel bírni, mint ma a fogyóban lévő olaj…)

Az arany húsz-harminc százalékkal drágul, az euró pedig a dollárhoz képest négy-öt százalékkal gyengülhet év végéig, ezért aranyba és dollárba érdemes befektetni most. A nyersolaj és a dollár drágulása miatt viszont az üzemanyagárak is folyamatosan emelkedni fognak ebben az évben. Eugen Weinberg, a német Commerzbank nemzetközi tekintélynek örvendő fő nyersanyagpiaci elemzője az alapblog.hu-nak adott interjúban azt mondja, a válságosnak tetsző helyzetben jól tudja majd tartani az árát, és potenciálisan folyamatosan drágul a takarmány, a gabona és a termőföld.

Orbán Viktor miniszterelnök a minap kijelentette, hogy a magyar agrárium felmérhetetlenül becses stratégiai kincs. Eugen Weinberg szerint ebben messzemenően igaza van, abban viszont nincs, hogy háború zajlik a világban a termőföldért és a vízért, és valakik kívülről e magyar kincsekre rá akarják tenni a kezüket.

- A termőföldnek és a vízforrásoknak tagadhatatlan a stratégiai jelentőségük. Kelet-Közép-Európa (Románia, Magyarország, Szerbia) ragyogó adottságokkal bír e tekintetben és emiatt ténylegesen felértékelődik a régió geopolitikai fontossága. Nem hinném azonban, hogy a valakiknek (bizonyos országoknak, nemzetközi intézményeknek, hitelminősítőknek…) céljuk lenne, érdekükben állna egy európai uniós országot direkt tönkretenni, vagy leértékelni azért, hogy aztán rátehessék kezüket annak vagyonára – válaszolta az alapblog.hu kérdésére a német elemző, aki szerint „korunkban ilyesmit csak távoli, zárt országok vezetői szoktak fejtegetni – nyilvánvalóan belpolitikai célokból”. (Ezentúl a tengerek és folyók szennyezettségének mérésére használják majd a biolumineszcenciát, vagyis a vízi élővilág fajainak 90 százalékában meglévő képességet, hogy fényt képesek kibocsátani.)

Egyre fontosabb kincs Fotó: sxc

Amíg létezik az Európai Unió - szerinte hosszú távon az integrációnak nincs reális alternatívája - képtelen ötlet háborúkat feltételezni élelmiszerforrások birtoklásáért. (Izrael néhány éve elhatározta, hogy nemzetbiztonsága és természeti erőforrás-autonómiája védelmében, részben átáll a tengervíz sótlanítására, hogy ellássa a lakosságát ivóvízzel.)

A mezőgazdaság értékálló

Eugen Weinberg azt is elmondta, hogy a gabona, általában az élelem, az ivóvíz értéke hosszú távon emelkedik, a termőföld és annak terményei válságellenállóak, még akkor is, ha a világpiacon éppenséggel árcsökkenést tapasztalni mostanában. A Commerzbank elemzője úgy véli, ez csak átmeneti jellegű piaci trend. Az idén stabil mezőgazdasági árakkal számol, a hosszabb, 24-36 hónapos trend pedig a Commerzbank álláspontja szerint emelkedő. Már csak azért is, hatalmas életmódváltás megy végbe globálisan, amelynek fő jellegzetessége, hogy az élelmezés szerepe minőségileg és mennyiségileg növekszik.

A vásárlást nem a valós fizikai, hanem a „lélektani” szükséglet generálja.

- Az Európai Unió csak hosszabb távon rendeződő problémái eleve megtámasztják a mezőgazdasági árakat. A közép-európai régió mezőgazdasági szempontból azért rendkívül értékálló, mert – összevetve mondjuk a Közel-Kelettel vagy más, az Európai Unió számára fontos importforrások helyzetével – Közép-Kelet-Európa politikai helyzete, a jogi környezete mégiscsak sokkal stabilabb. A régió országai minden szállal az Európai Unióhoz kötődnek, infrastrukturálisan jóval fejlettebbek, mint keletebbre, délebbre található konkurenseik – válaszolta az alapblog kérdésére a szakember.

Úgy véli, mivel nem igazán kivehető, hogy mi lesz a közeljövő meghatározó globális gazdasági trendje, a hosszú távon legbiztosabbnak, vagy a legkevésbé bizonytalannak tartott termékek irányába fordul a kereslet. A vásárlást nem a valós fizikai, hanem a „lélektani” szükséglet generálja.

Az alternatív energiahordozók lenyomhatják az olaj árát

Eugen Weinberg szerint a nyersolaj piacát a geopolitika határozza meg. Irán, mint a világ egyik legfőbb termelője, akár nagyon súlyos helyzetbe is kerülhet vagy nagyon súlyos helyzetet képes kiváltani a Közép-és Közel-Keleten. Ebben az évben az olaj ára nem valószínű, hogy a hordónkénti száz dollár alá süllyed, holott az esetleges európai és amerikai gazdasági visszaesés árcsökkentő hatást kellene, hogy kiváltson. A technikai, gazdasági korlátok viszont azt is akadályozzák, hogy százhúsz dollár fölé dráguljon. Ha nagy árzuhanás következne be az olaj világpiacán, az beláthatatlan politikai következményekkel járna a közel-keleti, afrikai és latin-amerikai termelő országokra, destabilizálódhat az egész világ. (Alternatív üzemanyagok forrásaiként nem csak a kukorica, repce, cukornád és egyéb szántóföldi növények jöhetnek szóba, hanem például az algák is.)

Az alternatív energiahordozók, mindenekelőtt a palagáz és a palaolaj szerepe viszont növekedhet ebben a világgazdasági helyzetben, véli az elemző. A palakészletek feltárása, a horizontális fúrási technológiák fejlődése képesnek bizonyult drámai mértékben lenyomni a gáz árát - 6 év alatt 15 dollárról 2,5 dollárra - az Egyesült Államokban. Ez Amerikát óriási előnybe hozta, gyakorlatilag máris függetlenítette magát egy sor alapvető világpiaci ártrendtől.

Az ipari fémek világpiacán viszont komoly áremelkedést prognosztizál Weinberg, amit a kínálat szűkülése vált ki. Az arany iránt viszont nincs gazdasági fellendülésekhez vagy visszaesésekhez köthető kereslet és kínálat. A nemesfém árát meghatározó módon ma szinte csak és kizárólag az általános közérzet, a piaci főszereplők pszichés állapota határozza meg, mondja.

Az Egyesült Államok függetlenítette magát egy sor alapvető világpiaci ártrendtől.

„Ma ez a menedékvaluta, és mivel a bizonytalanság nem fog – szerintünk – megszűnni, az aranynak nem látunk más utat, mint a felfelé vezetőt, akár 1900 dollár fölé!”, olvasható az interjúban. Az arany áremelkedése jelenleg a papírpénzekkel: a dollárral, az euróval, a forinttal stb. való bizalmatlanság erősödésével függ össze. Mivel a világ kevésbé bizalmatlan az Egyesült Államokkal szemben, 2012-ben a dollár és az arany, illetőleg a nyersolaj ára egymással párhuzamosan mozog. Ezért valószínűleg a nyersolaj-importőr országokban a diesel és a benzin jelentős mértékben tovább drágul.

A teljes interjú a www.alapblog.hu-n olvasható.
Forrás: Piac és Profit

TOP 5