Skip to main content

A bioetanol a biodízel mellett a másik bioüzemanyag, amelyet felhasználunk gépjárműveinkben. Ellentétben a biodízellel a bioetanol csak mezőgazdasági termékekből készül, állati zsírból nem, valamint főleg az Otto-motorokban hasznosítjuk, nem a dízel üzeműekben.

A bioetanol nem más, mint etil-alkohol, jól ismert nevén alkohol, szesz. Talán ezt egy ilyen pálinkatermelő országban nem kell különösebben magyarázni. Legtöbbször kukoricából, búzából, krumpliból, cukorrépából és cukornádból készül, de felhasználják az élelmiszeripar melléktermékeit is az előállítására.

 

 

A bioetanol előnyei:

  • Megújuló: Hasonlóan a biodízelhez, ez is megújuló forrásokból készül, így az elégetett szén ciklusideje jóval rövidebb lesz, a fosszilis tüzelőanyagok alkalmazása esetéhez képest. (Égetés – növény kivonja légkörből – bioetanol előállítás – égetés)
  • Csökkenő CO2 kibocsátás: Mivel a növény növekedés közben kivonja a szén-dioxidot a légkörből, elégetése során nem terheljük a légkört olyan gázokkal, amelyek több millió éve nincsenek benne jelen, a jelenlegi egyensúlyát nem bolygatjuk.
  • Gazdasági stabilitás: Nem csak elősegíti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedést, és az energiabiztonságot, de támogatja a helyi gazdákat és lokális feldolgozóipart hoz létre.
  • Nem mérgező: Az alkohol csak gyenge méreg, a természetben hamar lebomlik, valamit az elégetése is tisztább és hatékonyabb, mint a hagyományos üzemanyagok esetében.
  • Jobb teljesítmény:  Megemeli a fogyasztást, növekvő teljesítményt és nyomatékot is ad.

A bioetanol hátrányai:

  • Költséges gyártás: Pénzben is költséges, az előállítása sok villamos és hőenergiát kíván. Ha ehhez még hozzászámoljuk a szállítás és egyéb fajlagos költségeket, akkor azt kapjuk, hogy majdnem annyira környezetszennyező, mint a hagyományos üzemanyagok. Gyártás során 1 egységnyi kőolajból származó üzemanyagra alig 1,2 egység etanol jut termékként.
  • Földhasználat: Étkezésre is alkalmas mezőgazdasági termékekből üzemanyagot gyártani nem előnyös élelmezésügyileg. A termék sok állat számára takarmányként szolgálnak így nem csak a zöldségek, de a hús árát is megemelheti a túlzott üzemanyaggyártás.
  • Korrózió: A biodízelhez hasonlóan bizonyos alkatrészeket jobban korrodál, mint a hagyományos üzemanyag.
  • Fogyasztás: A nagyobb teljesítmény mellett megemeli a fogyasztást.

Felhasználása

A jelölések hasonlóak, mint a dízelnél, csak itt nem „B” hanem „E” jelöléssel. E85 jelentése: 85 %-ban bioetanolt, 15 %-ban hagyományos benzint tartalmazó üzemanyag.

Mindenféle módosítás nélkül maximum 5-10 %-ban keverhető a hagyományos üzemanyaghoz. Benzin üzemű gépjármű esetén azt szokták javasolni, hogy egynegyed vagy fél részben lehetséges a hagyományos üzemanyag mellé E85-öst tankolni, de ezt típusa válogatja, mindenképpen tájékozódjon, mielőtt ilyen döntést hozna.

Sok országban terjedtek el az úgynevezett FlexiFuel, vagyis rugalmas üzemanyagú autók, amelyekbe hagyományos benzint és E100-at is lehet akár tankolni, vagy kombinálva a kettőt. Bioetanollal üzemelő gépjármű nagyobb teljesítményt és nyomatékot tud leadni, nagyobb fogyasztás mellett.

Az Egyesült Államok és Brazília a jelenlegi két legnagyobb gyártó, Brazíliában évente mintegy 20 milliárd liter bioetanolt állítanak elő cukornádból. A brazil járműparkban a nagy mennyiségben rendelkezésre álló üzemanyagnak köszönhetően 15 millió darab FlexiFuel, vegyes üzemanyaggal működő autó található. A harmadik legnagyobb termelő egyébként az Európai Unió, negyedik pedig jelenleg még némileg lemaradva Kína.

Gyártása

Gyártása cukor vagy keményítő tartalmú növényekből történik, hasonlóan a hagyományos alkoholgyártáshoz, a cukrokból élesztőkultúrák csinálnak alkoholt. Az így kapott cefre még nem elég tiszta és nem elég nagy töménységű, ezért frakcionált desztillációval állítanak elő közel tiszta alkoholt.

Forrás: http://energia.ma/megujulo/biomassza/20120814-biouzemanyag-ii-a-bioetanol/

Kép forrása: http://utilityweekcouk.s3.amazonaws.com/news/images/195832.jpg

TOP 5