Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Szaúd-Arábia több milliárd dolláros beruházásra készül a zöld hidrogén területén, és egy új vállalatot kíván létrehozni, amely az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyag előállításával foglalkozik. 

Ez a kezdeményezés része a királyság szélesebb stratégiájának, mely az olajtól és gáztól való függőség csökkentésére irányul, miközben fenntartja pozícióját a globális energiapiacon, írja a finance.yahoo.com.

hirdetés

Színre lép az Energy Solutions

Szaúd-Arábia szuverén vagyonalapja, amelyet Mohammed bin Salman koronaherceg vezet, megkezdte az Energy Solutions nevű vállalat létrehozását – közölték a források.

A források szerint az új vállalat bejelentésére hamarosan sor kerül, és a vezetője Cord Landsmann, a Thyssenkrupp Uhde volt vezérigazgatója lesz.

A tervek szerint a vállalat minimum 10 milliárd dollárt fog befektetni, de ez az összeg a hidrogén iránti kereslet és a befektetési lehetőségekre tekintettel növekedhet a jövőben – tették hozzá.

Szaúd-Arábia célja, hogy a hidrogén egyik vezető előállítójává váljon, amely egy szén-dioxid-mentes energiaforrást kínál.

A zöld hidrogént csak víz és megújuló energia felhasználásával állítják elő, ami vonzó lehetőség az emisszió csökkentésére azokban az ágazatokban, ahol az elektromosítás nehézkes.

Azonban a zöld hidrogén előállítását jelenleg magas költségek és logisztikai nehézségek kísérik, ide értve a kiterjedt infrastruktúra és a biztonságos szállítási módszerek szükségességét is.

Ezek a kihívások számos tervezett projekt késlekedéséhez vezettek, mivel a potenciális vevők vonakodnak hosszú távú szerződéseket kötni.

Ezek ellenére Szaúd-Arábia előrelép a zöld hidrogén szektorban, így a világ egyik nagyszabású projektje már elkezdődött, illetve folyamatban van.

A 8 milliárd dolláros projekt biztosította egy tőketárs elköteleződését is, amely a teljes termelés megvásárlását hivatott biztosítani, ami jelentős előrelépés.

Kék hidrogén

A zöld hidrogén mellett Szaúd-Arábia a kék hidrogént is vizsgálja, amelyet fosszilis tüzelőanyagok és szén-dioxid-leválasztó technológia segítségével állítanak elő. Az Aramco kifejezte szándékát, hogy befektessen a kék hidrogén termelésébe, így Yasir Al Rumayyan, a cég elnöke februárban kijelentette, Szaúd-Arábia célja, hogy a globális kék hidrogénpiac 15%-át ellássa.

A kék hidrogénről szóló további hírek szerint az Abu Dhabi National Oil Company nemrégiben megállapodást írt alá, hogy 35%-os részesedést szerezzen az ExxonMobil kék hidrogén- és ammóniatermelő létesítményében Texasban, az Egyesült Államokban. 

Kapcsolódó anyagok:

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

A nyitókép csak illusztráció, forrás: alymo képe a Pixabay -en.

TOP 5