Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Debrecenben szeptember 3-án megtörtént a BMW Manufacturing Hungary Kft. napelemparkjának ünnepélyes alapkőletétele, ahogy azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye is megerősítette. 

Ez a hatalmas, 71 futballpályányi területet felölelő fotovoltaikus létesítmény a BMW vállalatcsoport legnagyobb naperőműve lesz, emellett Magyarországon is ez lesz a legnagyobb ilyen típusú ipari beruházás.

hirdetés

A projekt megnyitóján elhangzott, hogy a debreceni BMW-gyár energiafogyasztásának több mint negyedét ez a napelempark fogja biztosítani, írja a Magyar Építők.

Jelentős infrastrukturális fejlesztések támogatják a beruházást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen kiemelte, hogy ez a fejlesztés bizonyítja: Magyarország vezető szerepet játszik a jövő zöldgazdasági törekvéseiben globális szinten. Hangsúlyozta, hogy néhány hónapon belül megkezdődik a tisztán elektromos meghajtású BMW modellek gyártása Debrecenben. A kormány összesen mintegy 400 milliárd forint értékű infrastrukturális beruházással támogatja a térség ipari fejlesztéseit, hogy tovább ösztönözze a gazdasági növekedést.

Magyarországon épül a világ második legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitása

A miniszter azt is elmondta, hogy a magyar autóipar tavalyi termelési értéke meghaladta a 13 ezer milliárd forintot, és az ország immár hatodik éve a világ húsz legnagyobb autóipari exportőre között szerepel. Szijjártó hangsúlyozta, hogy ezt a jelentős eredményt a károsanyag-kibocsátás folyamatos csökkentésével együtt sikerült elérni, amelyhez nagyban hozzájárult a zöldenergia-kapacitások bővítése. Hozzátette, hogy Magyarországon hamarosan mindhárom nagy német prémium autómárka jelen lesz saját gyárral, és az ország otthont ad a világ második legnagyobb elektromos akkumulátorgyártó kapacitásának is.

Túlszárnyaltuk a 6000 megawattos napenergia-kapacitást

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarországon nemcsak a háztartási szektor, hanem az ipar is egyre inkább napenergiára épít. Jelenleg az országban több mint 278 ezer háztartási és közel 3500 ipari naperőmű üzemel. A miniszter emlékeztetett, hogy a tervek szerint a magyarországi napenergia-kapacitásnak 2030-ra kellett volna elérnie a 6000 megawattot, de ezt a célt már most, 2024-ben túlteljesítettük, elérve a 6700 megawattos szintet. Ez jól mutatja a zöldenergia rohamos terjedését és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Gigantikus naperőművet építenek a kínaiak Magyarországon

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Pixabay: pexels

TOP 5