Skip to main content

A fenntarthatósági alapelveket figyelembe véve épület és így is működik a környezetbarát, számtalanszor újrahasznosítható műanyag zsaluhéjak területen piacvezető Meva új regionális szolgáltatási központja Dunakeszin. Ezzel összehangban az üzemi működés minden területén csúcstechnológiát alkalmazva végzik majd itt a zsalukarbantartást, –javítást és –tisztítást. 

Az építőiparban tapasztalható kereslet-visszaesés ellenére 2023-ban is 2,5 mrd Ft nettó árbevételt elérő, 30 éve Magyarországon működő MEVA Zsalurendszerek Zrt. életében a már birtokba vett zöldmezős beruházás jelentős mérföldkőnek számít. A telephely ugyanis regionális logisztikai központként is működik majd, amely csúcsidőben akár nyugat-európai kivitelezések minőségi zsalu beszállítója lehet.

A hamarosan meginduló építőipari szolgáltatásexport kapcsán a magyar leányvállalat vezérigazgatója, Botta D. Mihály elmondta, hogy az üzem tervezése, kivitelezése és természetesen működése messzemenőkig megfelel a vállalat nemzetközileg követett filozófiájának, a fenntarthatósági elveknek. E gondolkodásmód legfőbb megnyilvánulása a 20 éve szabadalmaztatott, és azóta is piacvezetőként kínált számtalanszor újrahasznosítható, környezetbarát műanyag zsaluhéj. „A sikeres üzleti tevékenység mellett a regionális szolgáltatási központként működő új telephely kialakításával fontos célunk, hogy a fenntarthatósági elveket messzemenőkig figyelembe véve mutassunk példát a magyar gazdaságban - a lehető legkevesebb energiafelhasználással és a lehető legkisebb ökológiai lábnyommal működve.” – tette hozzá a szakember. A 25 000 m2 területen felépült új telephely 3000 m2-es alapterületű csarnokában irodák és egy 400 m2, oktatásokra is alkalmas bemutató csarnok kapott helyet, valamint itt található a lakatosüzem, a kisalkatrész raktár és az 1400 m2-es mosócsarnok. A kiszolgálás rugalmasságát a 18 000 m2-es térkövezett tárolótér segíti.

24jul Meva telephely nyitó másolat 4

Fenntarthatósági törekvések minden részletben

A mintegy nettó 3 milliárd forintnyi beruházással felépült regionális szolgáltatási központnak mind a kialakítása, mind pedig az üzemeltetése energiatakarékos és jövőbe mutató.

A hűtési-fűtési energiát talajszondák és víz-víz hőszivattyú rendszerek biztosítják, az irodák pedig mennyezethűtéssel és –fűtéssel, valamint padlófűtéssel ellátottak. Különleges, ritkán alkalmazott megoldás, hogy a csarnokterekbe is padlófűtést telepítettek. Az elektromos energia felhasználásának minimalizálása érdekében az épületbe a legkorszerűbb led világítóberendezések és energia-visszanyerős levegőkeringtető rendszerek kerültek.

A tárolóterület kialakításánál szempont volt a tehergépjárművek optimális útvezetése körforgalom, ún. egyirányú rendszerben. További lépés a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében, hogy hamarosan a belső égésű homlokvillás targoncákat elektromos targoncákra cserélik. Az ehhez szükséges energia- felhasználás kézben tartását segíti a teljes tetőfelület napelemekkel történő hamarosan elkészülő fedése, amelynek során jelentős teljesítményű energiatárolókat is beépítenek majd.

Csúcstechnológia szolgálja a szolgáltatás exportot

A zsaluiparban egyedülálló és Európában a legmodernebb számít a Meva új központjában alkalmazott zsalutisztítási technológia, amely számtalan részletében fejlődött a korábbi telephely lehetőségeihez képest. A zsalutáblák felületének javítása a 40 m hosszú görgősoron történik, amelynek fő egysége az 1350 bar-os nagynyomású mosó. Ez sokkal hatékonyabban távolít el minden ráégett betonréteget a zsaluzatokról, mint a korábbi technológia. Az innováció része a teljes mértékben automatizált, emberi erőt nem igénylő mosóautomata, amely szintén hamarosan megkezdi működését. A mosócsarnok kialakításakor már a tervezésnél szempont volt a mosáskor keletkező víz tisztításának és újrahasznosításának biztonságos megoldása.

Mindössze néhány példány működik a világon az üzembe beépülő a Meva keretes zsalurendszereinél alkalmazott műanyag kompozit zsalutábla polírozására alkalmas, teljesen automata csiszolóberendezésből is.

A berendezések energiaellátását a 3x1000 Amper áramerősség kiszolgálására alkalmas transzformátor állomás biztosítja majd.

ajul Meva telephely nyitó másolat

Kapacitásbővítés és helyszíni oktatások

A beruházásnak köszönhetően jelentősen nőtt a tisztítási- és javítási kapacitás, amely már most műszakonként eléri a 350 m2-t. „Annak érdekében, hogy a saját bérleti parkunk és az ügyfelek saját zsalueszközeinek vonatkozásában még gyorsabban vállalhassuk a javításokat, a lakatos csarnokban egy, a legkorszerűbb elvárásoknak megfelelő kombinált (acél/alu) részecske elszívórendszer mellett 4 db híddaru és összesen 6, célszerszámokkal felszerelt lakatosállás várja a megrendelőket.”- mondta a vezérigazgató.

A telephely fontos része az a korszerű oktatóteremmel felszerelt a 400 m2-es bemutató csarnok, ahol házon belül valósulhatnak meg a szakemberek körében népszerű továbbképzések. Ide várják az oktatási intézmények tanulóit, a jövő szakembereit és természetesen a szerkezetépítő cégek munkatársait is, akik a legkorszerűbb zsaluk alkalmazásának lehetőségeit, és a látszóbeton felületeknél egyre gyakrabban alkalmazott műanyag zsaluhéj hegesztési és polírozási fogásaival ismerkedhetnek meg.

Ezek a látványos épületek is az innovatív Meva zsalukkal épültek.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5