Skip to main content

A körforgásos gazdasági elvek, noha újkeletű trendnek számít, az acélcsarnok gyártó Frisomatnak már a korai folyamataiban is jelen voltak. A környezetkímélő megoldások és a fenntartható folyamatok pedig mára átszövik a hétköznapi működtetés egészét. 

A néhány évvel ezelőtti alapanyagár-emelkedések számos iparági szereplőt késztettek arra, hogy egyre inkább az erőforrás-tudatos és hosszú távon működő megoldásokat részesítsék előnyben. A témában más épülettípusok mellett az acélcsarnokok is felzárkóztak, amelynek számos oka van. A könnyűszerkezetes elemeket gyártó Frisomat a saját mindennapjaiban is megtapasztalta a körforgásos elvek pozitívumait. Első körben a kialakult gazdasági kihívások sikeresnek bizonyuló kezelésében.

„Körforgással” a kihívásokkal szemben

A gazdasági nehézségek a Frisomat mindennapjaiban ugyan késleltetve, de érezhetően megjelentek. Természetesen több oka volt annak, hogy a kihívások az építőiparban az átlagosnál később jelentkeztek. Az acélcsarnok-gyártó fennállása óta nagy hangsúlyt fektet a saját, azonnal mozgatható raktárkészlet fenntartására, így ennek köszönhetően a vállalat hosszabb ideig tudta azonnal kiszolgálni az új megrendeléseket. Szintén fontos strukturális elem a cég életében a logisztikai folyamatok állandó optimalizálása. Ezen kettő működési alapelv fontos stratégiai pontnak bizonyult a kedvezőtlen hatások kezelésében.

Logikusan gondolkodva tudtuk, hogy idővel a negatív hatások hozzánk is elérnek, azonban körforgásos alapelveinknek köszönhetően úgy gondolom, sikerült tompítani az ütközést.” - mondta Raport László, a magyarországi Frisomat ügyvezetője.

24jun Interex WAGA 031

Miként jelennek meg a körforgásos elvek egy acélcsarnok életében?

Alapanyag, felelős beszerzés, gyártási erőforrás-megtakarítás, környezettudatos építés és -szállítás, újrahasznosítás - a Frisomat mindig is arra törekedett, hogy a fenntartható elvek az acélcsarnok-gyártás minden lépésénél jelen legyenek. Ennek megfelelően a gyártósorok áramfogyasztását teljes mértékben megújuló forrásokból fedezik, a nagysebességű, hatékony munkavégzést pedig automatizált, modern gépsorok alkalmazásával biztosítják, illetve a jelentős méretű saját raktárkapacitással. Ez utóbbi a határidős projekteknél jelentős időt spórolhat meg mind a gyártónak, mind a megrendelőnek. Ide sorolható a környezetkímélőbb, szinte hulladékmentes gyártás, illetve maga a méretpontos elemekből történő építés is. A fenntartható elvek követhetőségéhez maga a felhasznált alapanyag is jelentősen hozzájárul: a Frisomat acélcsarnokok ugyanis rozsdamentes, ún. horganyzott acélból készülnek, mely több évtizedig ellenáll akár a szélsőséges időjárásnak is.

Optimális és optimalizált megoldás hosszú távra

Az acélcsarnok-gyártó folyamatiban nem újdonság a fenntartható szempontok köré történő rendeződés:

„Fontos és soha nem szűnő feladatunknak tartjuk vállalatunk ökológiai lábnyomunk évről évre történő csökkentését, amelynek érdekében évtizedek óta fejlesztjük eszköztárunkat. Hidegen hengerelt acél alapanyagunkból átlagosan 30%-kal kevesebb nyersanyag felhasználásával tudjuk megalkotni szerkezeteinket a hagyományos acélmegmunkálási módokhoz képest. Ez ugyanakkor a szállításnak és a szállítható mennyiségek maximumának is kedvez tekintve, hogy kész acélelemeink súlya kisebb” - mondta az ügyvezető.

A Frisomat acélcsarnokok moduláris kialakításúak, azonban ennek ellenére rendkívül rugalmasan alakítható mind külső kinézetünk, mind belső elosztásuk és kiegészítőkkel történő felszerelhetőségük. Emellett a rugalmas rendszerüknek köszönhetően bármikor bővíthetők is, így az épület egy dinamikusan fejlődő vállalkozás „otthonaként” szinte sohasem „kinőhető”.

A Frisomat építési rendszereit, referenciáit IDE KATTINTVA ismerheti meg.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5