Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

A Mol energiavállalat bejelentette, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a Vecsés térségében található olajmező feltárásában. 

A cég szakemberei a 2022-ben azonosított lelőhelyen további kutatófúrásokat végeztek, amelyek során egy harmadik kutat is megnyitnak a közeljövőben, írja az economix.

hirdetés

A januárban indított legutóbbi fúrás 41 nap alatt érte el a 2000 méteres mélységet, és a Vecsés-1 kút próbatermelése május 19-én kezdődött. A kút napi 1300 hordó olajtermeléssel indult, ezzel a Mol második legnagyobb hozamú kútjává vált Magyarországon, és körülbelül 1,5%-kal növelte a csoport teljes szénhidrogén-kitermelését.

A kitermelt olajat a korábbi Vecsés-2 kúthoz hasonlóan közvetlenül a Dunai Finomítóba szállítják feldolgozásra. A vállalat várakozásai szerint a Vecsés-1 kút termelése a jövőben tovább fog növekedni.

Schubert Archibald, a Mol Magyarország Kutatás-Termelési részlegének vezetője elmondta, hogy az új olajmező felfedezése óta eltelt másfél év alatt jelentős előrelépés történt a hazai szénhidrogén-kutatás terén. A legújabb találat további 1300 hordóval növeli a vecsési olajmező napi termelését, így a két vecsési kút együttesen már a Mol magyarországi kőolajtermelésének több mint negyedét biztosítja. A vecsési mező kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a cég ellensúlyozni tudja az érett mezők termelésének természetes csökkenését.

Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója hozzátette: “A Mol elsődleges célja, hogy energiát biztosítson Magyarország számára. Az új, innovatív technológiák segítségével, mint például a lítium-kutatási projekt, támogatjuk a zöld energiaátmenetet, miközben folyamatosan erősítjük az ellátásbiztonságot a hagyományos üzleti tevékenységeinkkel. Nem állunk meg; nemrég indítottuk el a turai olajtermelést, és most a második vecsési kútnál is elkezdődött a próbatermelés.”

A Mol továbbra is elkötelezett amellett, hogy kihasználja a hazai szénhidrogén-kutatásban rejlő lehetőségeket, és minden Magyarországon kitermelt hordó olaj hozzájárul az ország importfüggőségének csökkentéséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

2030-ban a MOL már alig fog üzemanyagot értékesíteni?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Timartunde - Own work, CC BY-SA 4.0, wikimedia

TOP 5