Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Weddell-tenger jeges vizei alatt rejtőző olajmezők felfedezése új fejezetet nyitott az Antarktisz történetében, írja a Világgazdaság.

A területen végzett kutatások során orosz tudósok hatalmas olajkészletekre bukkantak, amelyek a becslések szerint akár 511 milliárd hordó olajat is rejthetnek. Ez a mennyiség többszörösen meghaladja az Északi-tenger öt évtizedes kitermelését.

hirdetés

A nemzetközi jog értelmében azonban az Antarktisz egyik nemzetnek sem tulajdonítható, és a kontinens bányászati tevékenységeket szigorúan tiltó antarktiszi szerződés értelmében az olajkészletek kiaknázása nem megengedett. Ennek ellenére a felfedezés felveti a kérdést, hogy a jövőben hogyan kezelik majd a nemzetközi közösség tagjai ezt a potenciálisan hatalmas erőforrást.

Oroszország, amely az elmúlt évtizedekben tudományos kutatások révén fokozatosan növelte jelenlétét a déli sarkvidéken, öt kutatóállomást létesített a térségben. Bár hivatalosan nem tart igényt a területre, a felfedezés jelentőségét nem lehet figyelmen kívül hagyni, írja a Newsweek.

Az Antarktiszra vonatkozó területi igények bonyolult hálójában több ország is érintett, köztük Argentína, Ausztrália, Chile, Franciaország, Új-Zéland, Norvégia és az Egyesült Királyság. Ezek az igények azonban nemzetközi elismerést nem nyertek, és az Egyesült Államok, Kína, valamint Oroszország is tartózkodik a területi követelések elfogadásától.

A globális olajpiacot továbbra is néhány ország uralja, az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és Oroszország vezetésével, amelyek együttesen a világ olajtermelésének jelentős részét biztosítják. Az olaj stratégiai jelentősége és a termelés korlátozott földrajzi eloszlása továbbra is meghatározó tényező a nemzetközi politikában és gazdaságban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: AlKalenski képe a Pixabay -en.

TOP 5