Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az urán egy fontos alapanyag a nukleáris energia előállításában, és a világban több ország rendelkezik jelentős uránérc készletekkel. 

Nézzük meg, melyik az a három ország, mely a legnagyobb uránkészletekkel rendelkezik a jelenleg ismert lelőhelyek alapján, írja a Növekedés a VisualCapitalist elemzése alapján.

hirdetés

Ausztrália: Ausztrália a világ legnagyobb ismert uránkészletével büszkélkedhet. Eddig több mint 1,7 millió tonna uránt tártak fel itt, ami a globális készletek 28 százalékát teszi ki. Az Adelaide-től mintegy 600 kilométerre északra található uránbánya jelenleg a világ legnagyobb uránlelőhelye, és érdekes módon emellett a negyedik legnagyobb rézlelőhely is.

Kazahsztán: Kazahsztán a második legnagyobb ismert uránkészlettel rendelkező ország. A közép-ázsiai országban jelentős mennyiségű uránérc található.

Kanada: Kanada is gazdag uránkészletekkel rendelkezik. A kanadai uránbányák hozzájárulnak a globális készletek jelentős részéhez.

Ezen országok együttesen birtokolják a világ ismert uránkészleteinek nagy részét. Fontos megjegyezni, hogy az urán globális eloszlása meglehetősen aránytalan, és ezek az országok dominálnak a készletek terén.

Globális adatok

A világ uránkészletének 91 százalékát 12 ország birtokolja, és ezek között szerepel Dél-Afrika, Brazília és Niger is. Egyenként körülbelül a globális készletek 5-5 százalékát bírják. Kína jelenleg a 9. legnagyobb uránkészlettel rendelkezik, ami a globális mennyiség 4 százalékát teszi ki.

Kiemelendő, miszerint Amerika, bár természeti erőforrásokban gazdag ország, nem tartozik a nagy uránkészlettel bíró országok közé. Ugyanakkor nagyon jó viszonyt ápol Ausztráliával és Kanadával, mely országok a legnagyobb készletekkel rendelkeznek a világon.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Akár már 2 éven belül hiánycikk lehet a kőolaj?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Jean-Louis SERVAIS képe a Pixabay -en.

TOP 5