Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

roberts-ashden2.jpg2012-ben az International Award for Avolved Deforestion gáláján környezetbarát vízszűrőjének feltalálásáért (és forgalmazásáért) díjat kapott Michael Roberts. A díjat azért kapta, mert egyszerű találmányával megakadályozta azt, hogy Kambodzsában évente több tízezer ember, többségében gyermek haljon meg az ivóvízben fellelhető kórokozók okozta hasmenéses megbetegedésekben. De nemcsak a felesleges és értelmetlen halálesetek elleni harc vezette a találmány kifejlesztésében, hanem más ok is.

Az ázsiai országban, tekintettel a nehéz körülményekre, a vidéki falvakban még ma is fel kell forralni a vizet ahhoz, hogy iható legyen, mely folyamat ma már odáig fajult, hogy az ország lakossága gyakorlatilag kiirtotta erdeinek 20 %-át. A folyamat fenntarthatatlanná vált, hisz ez a világon az egyik legnagyobb erdőirtás, egyben jelentősen hozzájárul a felesleges karbon kibocsátáshoz.

A vízszűrő kerámia úgy készül el, hogy 800 C° fokon apró rizshéjakat égetnek bele az anyagba, mely piciny lyukakat hagy maga után azzal, hogy a rizs ”elpárolog”. Ahol tehát agyag és rizs található, vagy termeszthető, a termék egyszerűen előállítható. A piciny lyukakat ezután ezüstözött anyaggal vonják be, mely technológia igen alkalmassá teszi az eszközt arra, hogy a kórokozókat kiszűrje a vízből. A találmány egyszerű és nagyszerű, bár az megjegyzést érdemel, hogy a baktériumokat vagy a vírusokat gyakorlatilag az ezüst-nitrát öli meg szűrés közben.

Ma már Kambodzsában, közel 100.000 vízszűrő értékesítését feltételezve, több mint 400.000 ember használja a terméket, míg a világon, bár az értékesítés még kezdeti fázisban van, több mint 200.000 darabot adtak el.

Remélhetőleg, az ENSZ szakosított szervei is hozzájárulnak ahhoz, hogy a harmadik világban mindenhol kapható legyen a termék, így a fa tüzelése e célból mentesíthető, a világ szén-dioxid kibocsátása pedig jelentősen mérsékelhető. Kambodzsában pl. egy család 2 év alatt 500 kg fát ”takaríthat” meg.

Már csak azért is remélhető, hogy az ENSZ segít, mert korábban egy szintén igen egyszerű, vízszállításra alkalmas eszköz értékesítése tulajdonképpen kudarcba fulladt, habár csak 30 dollárt kért darabjáért a feltaláló. http://utajovobe.eu/hirek/122-q-drum-az-%C3%A9letment%C5%91-hord%C3%B3

b_700_700_16777215_00_images_elelmezes_ide-hydrologic-water-filters-cambodia1.jpgKérdésként mindezen sikerek ellenére bárkiben felmerülhet, mennyi ezüstöt kell majd kibányászni és felhasználni a technológia elterjesztése kapcsán, hisz a világon egyes becslések szerint kb. 2 milliárd ember nem jut ivóvízhez naponta. Kérdésként felmerülhet még az is, mekkora CO2 kibocsátással fog járni ezen célból a nemesfém bányászata.

Vélhetőleg azonban, ha ezek a problémák pregnánsan megjelennek, új technológiával váltják ki az ezüstréteg alkalmazását, mint ahogy ez történt anno a réz és az üvegszál esetében az infokommunikációs bumm hajnalán.

Béer

Forrás: http://blog.ideorg.org/category/cambodia/

Fotó forrása: http://ideuk.wordpress.com/category/ide-projects-asia/cambodia/

Hír Tv, Felfedező 2012. Június 16-i adás