új haszonnövény éélelmezés Föld klímaváltozás 

Minél erőteljesebben melegszik a bolygó, annál nagyobb szükség lesz új haszonnövények telepítésére egy új tanulmány szerint.

Az MTI szemléje szerint a müncheni földrajztudós, Florian Zabel vezette kutatócsoport négy forgatókönyvet vázolt fel, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással lehet a klímaváltozás a négy legfontosabb haszonnövény – a rizs, a búza, a kukorica és a szója – terméshozamára.

A kutatók az 1,4 és 3,9 Celsius-fok közötti globális átlaghőmérséklet-emelkedéssel számoltak – közölte hétfőn a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem.

Eredményeik azt mutatták, hogy az évszázad végéig egy mérsékelt, 1,4 Celsius-fokos melegedést még jól kezelheti a mezőgazdaság.

Ekkor a jelenleg létező fajokkal végzett szimuláció szerint a mostani termőterületek 85 százaléka marad optimálisan művelhető, ráadásul a hozam húsz százalékkal akár növekedhet is.

Ehhez hozzájárul, hogy a légkör növekvő szén-dioxid-tartalma egyes haszonnövényekre pozitív hatással is van

 – mondta Zabel.

Az erőteljesebb felmelegedésnek pusztító hatásai lehetnek.

A legnagyobb mértékű felmelegedés esetére vonatkozó forgatókönyv szerint a világ termőterületeinek akár 40 százalékán is új fajokra lesz szükség, amelyek részben ma még nem létező tulajdonságokkal rendelkeznek – állapították meg a szakemberek.

A világ egyes régióin azonban új fajok telepítése sem segíthet, mert túl száraz lesz az időjárás.

Ilyen területek lehetnek a tudósok szerint Törökország, Brazília északkeleti része, Texas, Kenya és India egyes részei. Ugyanakkor megnövekedett terméshozam várható új fajok telepítése révén Európa, Kína és Oroszország bizonyos részein. 

A kutatásban németországi, egyesült államokbeli, belgiumi, ausztriai, kínai, nagy-britanniai és svédországi egyetemek és kutatóintézetek munkatársai vettek részt.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Tom Fisk fotója a Pexels oldaláról

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu