Skip to main content

állatok kihalása mezőgazdaság 

A föld egyre nagyobb mértékben lesz pusztaság, hogy az megfeleljen a világ növekvő élelmiszerigényének.

Egy most publikált kutatás szerint a jelenlegi táplálkozási ritmus mellett a szárazföldi állatok közel 90 százaléka elveszítheti élőhelyének egy részét a következő harminc évben. A tudósok szerint azonban az élelmiszerpazarlás csökkentése, valamint az étkezési mód megváltoztatása megakadályozhatja a várható veszteségeket.

hirdetés

Egyre nagyobb veszélyt jelent a mezőgazdaság térnyerése a szárazföldön élő fajokra. A jelenlegi előrejelzések szerint ugyanis mintegy 2-10 millió négyzetkilométernyi új termőföldre lesz szüksége az emberiségnek ahhoz, hogy az elkövetkező 30 évben kielégítse az élelmiszerigényét.

Nature Sustanibility tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint mindez a természetes területek kárára történik.

David Williams, a brit Leedsi Egyetem kutatója és munkatársai egy olyan, a jelenlegi tendenciákon alapuló modellt dolgoztak ki, amely megmutatja, hogy

A MEZŐGAZDASÁG BŐVÍTÉSE PONTOSAN MILYEN HATÁSSAL LESZ A KÖZEL 20 EZER SZÁRAZFÖLDI EMLŐS, KÉTÉLTŰ ÉS MADÁR TERMÉSZETES ÉLŐHELYÉRE NÉZVE.

Megállapították, hogy 2050-ig több mint 17 ezer faj veszítheti el élőhelyének egy részét, több mint 1250 faj a negyedét, míg az előrejelzések szerint legalább 350 faj a több mint felét. Afrika szubszaharai térségében és Brazília Atlanti-parti esőerdő rezervátumában a legsúlyosabb a helyzet, de a veszteségek minden földrészt érintenek.

Hatalmas mennyiségű ételt kell előállítanunk az elkövetkező évtizedekben 

– mondta Williams a NewScientist online tudományos lapnak. – A népesség növekedésével és az emberek jólétének emelkedésével drágább és nagyobb környezeti terheléssel járó ételeket, például húst és tejtermékeket fogyasztanak.

Hozzátette: óriási mennyiségű földet kell megtisztítani az állattakarmány-termesztéshez és az élelmiszer-növényekhez.

A KUTATÓK EGY SOR ALTERNATÍV JÖVŐT IS TESZTELVE MEGÁLLAPÍTOTTÁK, HOGY AZ ÉLŐHELYEK ELVESZTÉSE SZINTE TELJES MÉRTÉKBEN ELKERÜLHETŐ, HA MEGVÁLTOZTATJUK ÉTKEZÉSI SZOKÁSAINKAT.

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a növényi étrendre való áttérés megakadályozhatja ezt a drasztikus élőhely-vesztési eseményt.

A mezőgazdaságot át is irányíthatnánk azokból az országoktól, ahol a biodiverzitás valószínűleg súlyosan érintett, amivel megvédhetnénk azokat a fajokat, amelyek kevésbé ellenállók

– mutatott rá Michael Clark, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Andrew Balmford a Cambridge-i Egyetem tudósa szerint az étkezési szokások megváltoztatása és az élelmiszerpazarlás csökkentése ráadásul nemcsak a biológiai sokféleséget támogatja, hanem az éghajlatváltozás elleni küzdelmet is, miközben javítja az emberek egészségi állapotát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5