Skip to main content

Solar Foods új fehérjepor Solein 

A cég Solein nevű fehérjepora hasonló formájú és ízű, mint a búzaliszt, csak éppen nem növény, hanem víz, széndioxid és áram segítségével készül, méghozzá a NASA által kifejlesztett koncepció alapján. De sikert érhet el a manapság egyre divatosabb mesterséges hús piacán is.

Egy finn cég, a Solar Foods egy új fehérjeport, a Soleint fejlesztett ki, amely

széndioxidból, vízből és villamos energiából készül.

Egy magas fehérjetartalmú, lisztszerű élelmiszer lett belőle, amely 50 százalékban fehérjét, 5–10 százalékban zsírt és 20–25 százalékban szénhidrátot tartalmaz. Kinézetre olyan, mint a búzaliszt, és a2021-től az élelmiszertermékek széles választékának egyik összetevőjévé válhat.Az anyag gyártási folyamata széndioxid-semleges. A Solein valószínűleg az élelmiszerbolt polcain fehérje turmixokban és a joghurtban jelenik majd meg először.

A Solein gyártása során előbb megkötik a szén-dioxidot, majd kivonják, és vízzel, tápanyagokkal és vitaminokkal kombinálják, melyhez megújuló napenergiát használnak fel az élesztőt és a tejsavat előállító, természetes fermentációs folyamatban.

A végeredményként előálló termék mentes a mezőgazdasági korlátoktól, azaz a szántóföldtől, az esőtől, tehát az időjárástól.

A vállalat az Európai Űrügynökséggel is együtt dolgozik, hogy segítse a majdani bolygón kívüli termelést és fogyasztást (a Solein ötlete valójában a NASA-tól származik). A fehérje termelése olyan területeken is sikeres lehet, ahol az éghajlati vagy talajviszonyok miatt a hagyományos mezőgazdaság módszerek nem alkalmazhatók.

De az űrkaja funkció mellettegy fontos földi felhasználási területe lehet a húsmentes fehérjék piaca, vagyis például az egyre népszerűbb húsmentes hamburgerek köre.

A marhahús - és a kapcsolódó baromfi, sertéshús és a hal - feldolgozó iparágak bolygónkra gyakorolt ​​hatása széles körben ismert, ide tartozik az éghajlatváltozás, a szennyezés, az élőhely-csökkenés és az antibiotikum-rezisztens betegségek. De ugyanúgy problémás az esőerdők szarvasmarha-legelőterület növelése érdekében történő kivágása, a nagyüzemi állattenyésztés, vagy a tengeri tápláléklánc zavara.

A Solein megjelenése segítheti a bolygónkra káros folyamatok kiiktatását, vagy legalábbis mérséklését, miközben a világ egyik legalapvetőbb táplálkozási szükségletét biztosíthatja hosszú távon.

A Solar Foods 2021-ben tervezi a Solein globális kereskedelmi forgalmazását, és évente kétmillió ételt készít majd, 800 millió dollár, 2023-ig pedig 1,23 milliárd dollár éves árbevétellel. 2050-re abban reménykednek, hogy az 500 milliárd dolláros fehérje-piac részeként 9 milliárd embernek biztosítanak majd táplálékot.

A projekt 2018-ban kezdődött, és idén három dolgot várnak tőel: a Solein elindítását, a hatósági jóváhagyási folyamat megkezdését, amely tanúsítja majd, hogy az EU-ban ez az új élelmiszer biztonságos, és az évi 1000 tonnás gyártási tervek közzétételét, mellyel a gyár képes lenne 500 millió étel elkészítésére évente.

Forrás: Bigthink.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5