Skip to main content

 

Levegőhőmérsékletet, páratartalmat és a talaj nedvességtartalmát is monitorozza az okoságyás, amelyet Bécsben fejlesztettek ki elfoglalt hobbikertészeknek.

A hagyományos magaságyást ötvözi a modern öntözésvezérléssel és néhány okostelefonos valamint a fogyasztói elektronika területéről ismert funkcióval az az okoságyás, amelyet egy bécsi startup, a Smartgreen Solutions fejlesztett ki.

hirdetés

A smartbeet elnevezésű, különböző méretekben kapható ágyás, áramellátását napelemek biztosítják, a tulajdonosa pedig okostelefonján ellenőrizheti, mi zajlik a minikertjében.

Az ágyásba szerelt elektronika nemcsak a talaj nedvességtartalmát monitorozza, de a környezet mikroklímáját is, hogy a megfelelő időben a megfelelő vízmennyiséget juttassa ki a növényeknek.

Az elfoglalt kertészek pedig okostelefonos alkalmazás segítségével kísérhetik figyelemmel a következő öntözés időpontját, a tartályban lévő víz mennyiségét, az akkumulátorok töltöttségét vagy az ágyás környékén uralkodó hőmérsékletet.

Az öntözések tervezésekor az alkalmazás figyelembe veszi az időjárás-előrejelzést is, ha pedig fogytán az öntözővíz, szól a tulajdonosnak.

A technológia még kísérleti fázisban van, így egyelőre a T-Mobile központi épülete tetején állítottak fel tizenkilenc ilyen ágyást, hogy teszteljék a frissen kifejlesztett termék piacképességét, de Krieauban és a Karlsplatzon lévő közösségi kertben, a Karlsgartenben is van már egy-egy okos veteményes.

A Bécsi Agrártudományi Egyetemmel, a BOKU-val pedig már azon dolgoznak a fejlesztők, hogyan tudják nagy kiterjedésű területekre adaptálni a technológiát.

Így a jövőben például elég lenne egy tablet és egy ember a hatalmas parkok öntözéséhez.  

A cikk megjelenését támogatta az MVM Edison program.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Kép: Mobilunkról kísérhetjük figyelemmel a veteményesünket, forrás: Origó

TOP 5