Skip to main content

 

Fáradtságos munka a kertészkedés, főleg az ásás és a kapálás, avagy még az öntözés is. Ezen, illetve más problémákon is segíteni kívánnak annak a Farmbot névre keresztelt robotnak az alkotói, aki nem kevesebbet állítanak az e célból készült videóban, mint hogy a nehéz munkákat elvégzi helyettünk a Farmbot.

Kisméretű gazdálkodás

A feltalálók által alapított kaliforniai cég, a Farmbot Inc. szerint a robot kifejezetten azon városlakók számára került kifejlesztésre, akik kis területtel rendelkeznek, idejük nem igazán van a kertészkedésre, illetve nem is bírnak azzal a tudással, ami a vetéstől a betakarításig a kerti munkák elvégzéséhez szükséges. Gyakorlatilag míg egész nap dolgoznak, a gépezet helyettük is kertészkedik.

hirdetés

Fő szempont volt még a tervező szerint az is, hogy Farmbot alkalmazásával a "kertész" kontrollálni tudja, mit eszik, hisz az általunk termelt zöldségekről tudjuk csak biztosan, az nem tartalmaz semmilyen vegyi anyagot.

Természetesen az eszköz nagyobb gazdaságokban is rendszerbe állítható, hisz a feltaláló nyílt forráskóddal alkotta meg a gépezetet, így azt bárki, éljen bárhol is a világon, megépítheti, sőt fejlesztheti is. Utóbbi külön kérése is az alkotónak.

Bár az alább elérhető videóban, mely magyar nyelven feliratozott, minden szükséges információt megismerhetünk, érdemes néhány alapadatot megadni a berendezéssel kapcsolatban.

Alapadatok

- 1.5 méter széles és 3 méter hosszú ágyásban alkalmazható, főliasátorba, üvegházba vagy tetőre is telepíthető

- éjjel-nappal három irányba képes mozogni, úgy termel élelmiszert, ahogy a tulajdonosa szeretné, tekintettel van az időjárásra, a növények növekedésére és az egyéni, termelői elvárásokra

- minta szerint dolgozik, pl. annyi magot ültet, illetve annyi vizet használ fel, amennyi kell, vetésforgót alkalmaz

- több növényt, növényegyütteseket egyszerre termeszt, gyomlál, ha kell, a folyamat teljesen automatizált

- kamera és számítógépes szoftver működteti, irányítható és beállítható, testre szabható egy web alapú interfésszel, a növények elhelyezése grafikán látható

- könnyű összeállítani és összerakni, egyes elemei korrozióálló alumíniumból és rozsdamentes acélból készülnek, évekig ellenáll az időjárásnak

- napenergiával is működtethetó, az esővizet is felhasználja

Mielőtt véleményt formálhatnánk a gépről, meg kell jegyeznünk, ki kellene próbálni. Lehetőség szerint több éven keresztül, és utána átgondolni, anyagi értelemben megéri-e egy ilyen gépezetet rendszerbe állítani a korábbi és már működő termelési módszerekhez képest. Csak azért, hogy mi magunk kényelmesen kertészkedhessünk, vélhetőleg nem.

Annyit azonban megelőlegezhetünk, hogy nem nagy az érdeklődés a termék iránt, amit alátámaszt az is, hogy igen kevesen nézték meg eddig a róla készült videókat a you tube-on. Talán majd ha egy nagy befektető fog érdeklődni a Farmbot iránt, megváltozik a helyzet.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás: maga a videó - Kép: you tube

TOP 5