Skip to main content

 

Amikor pár évvel ezelőtt Gran Canaria szigetén éltem, sok minden lenyűgözött a mezőgazdasági módszereikkel kapcsolatban: ezek legtöbbször egyszerű, lényegre törő és alacsony energia/erőforrás felhasználású eljárások voltak.

Egy példa erre, ami a mai napig ámulatba ejt, hogy kerítésoszlopnak egy földbe ültetett, speciális fafajtát használtak (ne kérdezd a nevét, akkor sem tudnám felidézni, ha kivégzőosztag elé állítanának).

hirdetés

Amikor azon tűnődtem, hogy kerítésoszlopokat kellene készíteni az otthoni kertben, nem tetszett az ötlet, hogy a régi parkoló aszfaltjába fém vagy betonacél karókat helyezzünk el. Így átgondolva a dolgot, egy jó komposztáló folyamathoz hasonlóan, az eredmény végül fekete arany lett! Úgy döntöttem, hogy krumplitornyokat készítek, és azok lesznek a kerítésoszlopok.

A sokoldalúság kulcsfontosságú a permakultúrás tervezés során, hiszen egy ilyen torony is több funkciót elégít ki: egyrészt kerítésként működik, másrészt pedig esztétikusan lehetővé teszi, hogy kis helyen (gondolj a függőleges helyekre is!) jelentős mennyiségű élelmiszert termesszek. Mi az a krumplitorony és hogyan kell elkészíteni? Nos, az alábbiakban megmutatom neked.

1. lépés: Eszközök

Itt van egy lista azokról az eszközökről, amikre szükséged lesz:

1. 90-130 centiméter magas drótháló –olyan, ami elég erős, ahhoz. hogy megőrizze a formáját és pár évig használható legyen,
2. drótvágó olló,
3. valamilyen erősített műanyag kötöző vagy hajlítható fémdrót,
4. szalma vagy széna,
5. tiszta komposzt (nem trágya!),
6. víz,
7. vetőburgonya (válassz több fajtát, úgy szebb lesz).

2. lépés: A keret elkészítése

A drótvágó segítségével vágj ki egy részt a hálóból és formázz egy körülbelül 75-100 centiméter átmérőjű hengert belőle. Én személy szerint úgy tapasztalom, hogy egy 120 cm magas, 2,1 mm huzalvastagságú kerítés éppen megfelelően működik. Használj erősített műanyag kötözőt, egy darab fém, vagy másfajta drótot, hogy összekösd a kerítés végeit.

Az eredmény a képen lévő hengerre hasonlít.

Ezután gyűjtsd össze a komposztot. Én jobban szeretem azt, amelyik tisztán levelekből áll (azaz kő-, műanyag-, és káros anyagoktól mentes), és nincsen tele nagy, fás darabokkal.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

A helytakarékos krumplitermesztéshez elég 1 m2 is?

50 kiló krumpli fél négyzetméteren - A nagy átverés?

Forrás

TOP 5