Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

abereny.jpg 

Tizenöt család öt évvel ezelőtt alapított egy közösséget Kisberényben, és az ország minden tájáról a somogyi településre költöztek, hogy vegyszermentes gazdálkodást folytathassanak. Jelenleg 37-en élnek itt a gyermekekkel együtt.

Dúl Tamás eredeti szakmája szakács, de boltban is dolgozott. Százhalombattáról jött a kis somogyi faluba, mert egy idő után egyre inkább vidékre vágyott. A városban ugyanis nem látott elég életet maga körül, ha elindult futni, egy betonrengetegben találta magát.

Arra ébredt rá, hogy számára az érték a termelésben van, és fontos, hogy nyugodtan, harmóniában éljen a természettel.

– Egy felhívás nyomán alakult meg a közösségünk, mely egy baráti társaságból nőtt ki. Pécsről, Szombathelyről is költöztek ide Kisberénybe, ebbe a szép napos, védett völgybe. Itt fektettük le az önellátó gazdálkodásunk alapjait – mondta Dúl Tamás, aki értékesítési vezető is a közösségben.

Házakat, területet vásároltak a gazdálkodáshoz. Minden család egy-egy működési területet választott magának, melyben elmélyülhettek, hogy közösen egy munka és tudásalapú életet valósíthassanak meg. Így egyre magasabb szintet érhetnek el a termelésben, ezzel építhetik a közösséget, és mintává válhatnak. A közös cél érdekében konfliktusok árán is összecsiszolódtak, változtak az emberek. Azóta több lábon áll a kisberényi termékeket előállító közösség.

Gyümölcsfeldolgozással, lekvárok, szörpök, savanyúságok előállításával, méztermeléssel, kecsketartással, tehenészettel, kenyérkészítéssel is foglalkoznak. Mangalicáikat szabadon tartják. Hamarosan nyúltartással és olajpréseléssel is gyarapodnak. Mindent vegyszermentesen állítanak elő, mert Dúl Tamás szerint szolgálni kell az életet. Ez azonban nem is olyan könnyű feladat.  

Az első évben nagyon nehéz volt, vetettünk mi sok mindent, de csak a cukkíni maradt meg. Rá kellett jönnünk, hogy tudás nélkül nem megy. Kemény küzdelmek, odafigyelés és gyakorlat árán értük el, hogy mára szép választék terem. Az év végére értünk el oda, hogy a befektetett munkánk megtérüljön – mondta Tamás.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás