Skip to main content

 

Az emberek zöme – elsősorban esztétikai okokból – igyekszik kiválasztani a minél hibátlanabb gyümölcsöket és zöldségeket a boltban.

De vajon jelentenek-e valamilyen kockázatot egészségünkre az árun lévő foltok és puhább részek? Erre válaszol Elizabeth Brauer a TED-Ed legutóbbi videójában.

hirdetés

Az USA-ban 30 milliárd dollárnyi gyümölcsöt és zöldséget dobtak ki 2010-ben azért, mert a vásárlók nem találták az árut küllemét elég vonzónak.

Holott e termények nagy részét minden veszély nélkül el lehetett volna fogyasztani.

A növényeket megtámadó kórokozók zöme ugyanis teljesen ártalmatlan az emberekre, mondta Brauer.

A növényi kórokozók nem ártanak nekünk

A foltok a növények és a mikrobák közötti harc jelei. Az emberekhez hasonlóan a növények is milliárdnyi gombával és baktériummal léteznek együtt. Egyesek ezek közül hasznosak a növények számára, elnyomják a betegségeket és segítenek a táplálék kivonásában.

Mások azonban kórokozók, amelyek akkor is tovább élnek a terméken, ha az már az üzletek polcain vagy a hűtőszekrényünkben van.

E kórokozók zöme azonban semmilyen kárt nem okoz nekünk.

A kórokozok gyakran alakítanak ki foltokat, miközben tápanyagokat és színanyagokat vonnak el a gyümölcs sejtjeiből.

Ennek első jelei például a paradicsomon látható sárga körök. Ezután kifelé haladnak és halott sejtek alkotta fekete foltokat hagynak maguk után. Egy-egy ilyen foltban sok száz vagy sok ezer mikroba is lehet.

A barnulást, rothadást főleg gombák okozzák

A puha, rothadó részek rendszerint akkor alakulnak ki, amikor a gyümölcsöt már leszedték. Ha a termény megsérül a szállítás folyamán, akkor a nekrotizáló gombák képesek behatolni a sérülésen át.

Ezek elpusztítják a sejteket, felszívják a bennük lévő tápanyagot és puha vagy barna részeket hoznak létre a gyümölcsön.

Ezek a foltok elég rossz ízűek lehetnek,

hiszen halott és lebomló félben lévő szövetet eszünk. A foltos, rothadó részek kivágása után azonban a gyümölcs ép részeit nyugodtan elfogyaszthatjuk.

Az igazi veszély nem látható

A gyümölcsökre és zöldségekre azonban olyan kórokozók – például E. coli és szalmonella – is rákerülhetnek, amelyek bennünket is megbetegíthetnek. A növényi kórokozókkal ellentétben azonban ezek jellemzően nem okoznak elszíneződést vagy foltokat, hanem láthatatlanul lapulnak meg a felszínen.

Ezért fontos, hogy ne tévesszen meg bennünket a látszat, és a teljesen hibátlan küllemű gyümölcsöket és zöldségeket is alaposan mossuk meg fogyasztás előtt, hogy elkerüljük a fertőzést.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - Kép: Tökéletes paprikák, forrás: pixabay

TOP 5