Skip to main content

 

Vilisics Ferenc két hónapja kezdte a vállalkozását, és a Feri's Sausages rögtön megverte a helyi kolbászokat a grillversenyen. Finnországban egzotikus finomság a magyaros paprikás csípőskolbász - ha minőségi alapanyagokból, odafigyeléssel készül. Hogy lesz egy magyar kutatóból kolbászos Feri, mi kell a sikerhez északon, és miért nem csinál hurkát pincebogárból?

Ha Finnországban jó kolbászt akar, Ferit keresse. Vilisics Ferenc nemrég még ökológus kutató volt, de néhány hónapja otthagyta az ászkarákokat, és hivatalosan is kolbásztöltő lett. Azóta megnyerte Helsinkiben a kolbásztöltő versenyt is.

hirdetés

Egy paprikás csípőskolbásszal verte le a helyi erőket, de készít mindent, ami jó: a magyaros fűszerezésű mellett marokkói merguez-t, olasz salsicciát, mexikó chorizót, fügés marhakolbászt, lengyel kiełbasát, de már készül a téli jávorszarvas és rénszarvaskolbász-szezonra is

Feri's Sausages hiánypótló északon: a finnek imádnak grillezni, de rendes kolbászból igen satnyán állnak, miközben az idegen konyhák iránt nagy a kereslet. Vilisics Ferenc először alkalmi lakáséttermében próbálgatta az üzemszerűbb vendéglátást, és bejött mindenkinek a disznótoros. Egyre több lett a rendelés, úgyhogy idén júliusban létrehozott egy rendes vállalkozást — annál is inkább, mert a kutatói ösztöndíjai lejártak, ő pedig kint családot alapítva továbbra is Finnországban képzelte el az életét. Most helyi bioboltokba és egy Facebookon szerveződő flashmob-piacra szállít nagyobb mennyiségben — fél kilótól hatvan kilóig változik, hogy mennyit rendelnek tőle.

Feri a bogarak és a kolbászok mellett sok más dologgal is foglalkozik. Városökológiai kutatásain kívül részt vett például egy oral history projektben is: ők tárták fel az 1940-es szovjet-finn háborúba az északi rokonok megsegítésére érkező magyar önkéntesek helyi emlékezetét, melyből album és egy azt bemutató Index nagykép is lett.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: feri's sausages

TOP 5