Skip to main content

 

Dabosiné Tusz Emese nem félt szakmát és életformát váltani: az egykori tanárnő profi sajtkészítő lett. Sorozatunkban a Balatonnál és környékén élő izgalmas, kevésbé ismert arcokat mutatjuk be, az első epizódban egy üzletembert, aki biogazda lett.

Aki már járt a hévízi termelői piacon, valószínűleg találkozott már Dabosiné Tusz Emesével, és az elképesztően finom kézműves kecskesajtjaival. A nap végén is mosolyog, és úgy beszél a sajtokról (németül, angolul és lassan oroszul is), hogy akkor is venni akarsz, ha eredetileg nem akartál kecskekefírt vacsorára.

hirdetés

Egy koromfekete kecskével kezdődött az egész, amit egy környékbeli állatsimogatóban látott, meséli Emese. Akkor még nem tudta volna hová tenni, ha hazaviszi. 2008-ban azonban a férjével közösen úgy döntöttek, hogy gazdálkodni fognak. Vettek néhány kecskét és egy területet Hegyesd környékén, Emese pedig nem ment vissza a gyes után németet tanítani a tapolcai gimnáziumba, hanem beiratkozott a csermajori sajtkészítő szakmunkás iskolába.

Életformát akartunk váltani” - mondja Emese. „Óriási szabadságot ad, hogy senki nem mondja meg, mikor kezdődik a munkaidő.” Ami természetesen nem napi nyolc óra. Az állatok gondozása, a fejés, a sajtgyártás és a piacozás rengeteg munkát jelent. Jelenleg 52 anyakecskét nevelnek, és napi kétszer fejik őket. Ezt a munkát Emese férje, Zoltán végzi. A fejés délelőtt három, délután két órát vesz igénybe, ha minden jól alakul. És persze sokszor ennél sokkal időbe telik.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5