Skip to main content
élelmiszer-ellátás 10 cég

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Több mint egymilliárdan dolgoztak a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban tavaly a világon, ugyanakkor kevesebb mint egytucatnyi cég hatalmas befolyással rendelkezik ezekben a szektorokban.

Egy lista a 10 legnagyobb cégről

A MarketWatch az Oxfam International alapján összeszedte, hogy mely cégek azok, amelyek a világ élelmiszer-előállításának jelentős részét a kezükben tartják. A cégek mindegyike a legnagyobb vállalatok közé tartozik a világon a méret alapján, árbevételük pedig több tízmilliárd dollártól indul, a legnagyobbaknál ez a szám 50 milliárd dollár feletti. A tíz cég közvetlenül 1,5 millió ember foglalkoztat a világon, de minden bizonnyal sokkal többel áll szerződésben.

hirdetés

A lista az Associated British Foods brit céggel indul (21 milliárd dolláros árbevétel, 112 ezer munkavállaló), a cégé például a Twinings teamárka. A következő helyen a Coca-Cola található (46 milliárd dolláros árbevétel, 130 ezer dolgozó), a vállalaté a világ egyik legértékesebb márkája. A következő helyen a francia Danone-csoport található, 29 milliárdos árbevétellel és 104 ezer munkavállalóval. A vállalatcsoport közlése szerint ők a világ legnagyobb frisstejtermék-árusai, a Danone emellett a világon az egyik legnagyobb tápszer-, illetve ásványvíz-árusító is.

A General Mills (17 milliárdos árbevétel, 43 ezer alkalmazott) olyan ismert amerikai márkák tulajdonosa, mint a Betty Crocker, a Cheerios, vagy a Green Giant. A listán a következő a Kellogg, 14 milliárdos árbevétellel és 30 ezer alkalmazottal. A cég mintegy 1600 terméket készít és több mint 180 országban értekesítik ezeket az árukat. A Mars 33 milliárdos árbevétellel rendelkezik, a cégnek 60 ezer alkalmazottja van, a csokoládék mellett ugyanakkor a vállalathoz tartozik az Uncle Ben's, de a Wrigley márka is. A Mondelez Internationalé (35 milliárdos árbevétel, 107 ezer alkalmazott) a Cadbury márka, vagy például az Oreo is. A svájci Nestlé (103 milliárd dolláros árbevétel, 333 ezer alkalmazott világszerte) már kilóg a nagyhalak közül is, hiszen ez a cég volt a legnagyobb árbevételű vállalat tavaly, emellett a cég rendkívül sokfajta élelmiszert állít elő a csokoládétól kezdve a bébiételen át a teáig, vagy a kávéig.

A listára még a Pepsi is felfért (66 milliárdos árbevétel, 274 ezer alkalmazott), az üdítőital-szegmens mellett más egyéb márkák, például snackek tulajdonosa is a vállalat. Utolsóként pedig az Unilever található a listán (68 milliárd dolláros árbevétel, 174 ezer alkalmazott), a brit-holland élelmiszer-ipari céghez – a vállalat testápolási és tisztítószereket is gyárt – olyan márkák tartoznak ide, mint a Lipton, vagy a Hellmann's majonéz.

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: wikimedia

TOP 5